Θα κάνουμε ότι μπορούμε για την εκβάθυνση του διαύλου στην περιοχή της αμμόγλωσσας

Με αφορμή την πρόσφατη προσάραξη της θαλαμηγού στην περιοχή της αμμόγλωσσας  πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βερύκιο, παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαλακάση. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς τέτοια προβλήματα ενδέχεται να έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην πρόοδο της τουριστικής κίνησης του νησιού , την στιγμή που η Λευκάδα παράγει κυρίως τουριστικό προϊόν και οι περισσότερο κάτοικοι του νησιού συντηρούνται από αυτό όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Η συζήτηση επεκτάθηκε στη συνέχεια τόσο στο έργο του Διαύλου και στην δημιουργία της προβλήτας για κρουαζιερόπλοια, όσο και στις ενέργειες που προτίθεται η Περιφέρεια να κάνει, ενόψει της τουριστικής περιόδου. Δεν παραλείψαμε τέλος να ρωτήσουμε για την εξέλιξη του θέματος των μαθητικών δρομολογίων και για την εξέλιξη της εκλογικής προετοιμασίας στον Νομό

Τι πρέπει να γίνει με το πρόβλημα ναυσιπλοΐας  στην περιοχή της αμμόγλωσσας?
Βερύκιος: Η αμμόγλωσσα όσο και αν είναι όμορφη, είναι πληγή για την οικονομία της Λευκάδας γιατί στενεύει τον δίαυλο και τον καθιστά επικίνδυνο για την ναυσιπλοΐα. Επιπλέον εμποδίζει την μεταφορά υδάτων ανοιχτού πελάγους προς τα ανατολικά παράλια της Λευκάδας και κατά συνέπεια την ανανέωση αυτών. Όταν ο δίαυλος είναι ανοιχτός εισέρχονται καθημερινά εκατομμύρια κυβικά φρέσκου νερού, εμπλουτίζονται με πανίδα τα ιχθυοτροφεία και καθαρίζεται η περιοχή. Όταν είναι κλειστός δημιουργείται η λεγόμενη μούτελη.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΚΑΣ στην συγκεκριμένη περιοχή?
Βερύκιος:
Υπάρχει μια ζώνη προστασίας δίπλα από το Κάστρο της Λευκάδας. Για να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια εξάμωσης  από τον αρμόδιο φορέα ( το επερχόμενο δημοτικό λιμενικό ταμείο Λευκάδας) χρειάζεται λήψη άδειας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Η άμμος όμως είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών, της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου. Η οποιαδήποτε απόπειρα εξάμωσης αυτή τη στιγμή προϋποθέτει εναπόθεση της άμμου πάνω στην αμμόγλωσσα. Για να μεταφερθεί η άμμος στα δυτικά παράλια της Λευκάδας από τα οποία έχει προέλθει, εξαιτίας της μεταφοράς ρευμάτων, απαιτούνται κάθε χρόνο ένα σωρό αδειοδοτήσεις και εμπλέκονται πολλοί φορείς.

Εκτιμάτε ότι θα γίνουν φέτος εργασίες για την εκβάθυνση του Διαύλου, καθώς κινδυνεύουμε να γίνουμε από νησί χερσόνησος?
Βερύκιος:
Εμείς σαν Περιφερειακή Ενότητα έχουμε πλήρη οικονομική αδυναμία να διαθέσουμε χρήματα και δεν είμαστε και αρμόδιοι. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που είναι αρμόδιο αυτή τη στιγμή έχει ένα κενό διοίκησης. Παρόλα αυτά επειδή είμαστε υπεύθυνοι ζητήσαμε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών κάποια πίστωση με την προϋπόθεση ότι η άμμος θα μεταφερθεί και δεν θα μείνει πάνω στην αμμόγλωσσα  και ίσως, με κάποιο τεχνικό έργο στην περιοχή του Αϊ Γιάννη να συγκρατείται η άμμος περισσότερο χρονικό διάστημα στο σημείο αυτό. Δυστυχώς όμως μας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν επειδή οι δαπάνες είναι ανελαστικές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρμόδιος φορέας, το λιμενικό ταμείο έχει έσοδα. Η Περιφερειακή Ενότητα  όμως έχει μειωμένους πόρους, λόγω δανείου διοικητηρίου και έλλειψης ανταποδοτικών Τελών. Ενώ το λιμενικό ταμείο με το έργο αυτό κάνει μια επένδυση καθώς όσο μεγαλύτερη κίνηση θα έχουν τα λιμάνια της Λευκάδας τόσο μεγαλύτερες εισπράξεις θα έχει. Για να γίνει μια κάπως σωστή παρέμβαση χρειάζονται τουλάχιστον 100.000. ευρώ.

Τι γίνεται με το θέμα της δημοπράτησης του έργου της διαπλάτυνσης του Διαύλου?
Βερύκιος:
  Αυτή τη στιγμή έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο του Διαύλου που μεταξύ των άλλων προβλέπει και την απομάκρυνση ενός τμήματος της αμμόγλωσσας. Για την δημοπράτηση του έργου απομένει μια αδειοδότηση εκτέλεσης έργων πυθμένα από το Υπουργείο Οικονομικών από το Γενάρη του 2012 η οποία αδικαιολόγητα καθυστερεί  τη στιγμή που έχουμε πάρει τόσες αδειοδοτήσεις μεταξύ των οποίων και από το ΚΑΣ. Ο κ. Μαλακάσης πήγε προχθές στο Υπουργείο Οικονομικών συνάντησε την αρμόδιο τμηματάρχη η οποία επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.

Ποια θα είναι η επόμενη σας ενέργεια για αυτήν την καθυστέρηση που ανακύπτει και για την εκβάθυνση του Διαύλου?
Βερύκιος:
Εμείς θα επιδιώξουμε να ξαναπάμε στην Αθήνα μετά τις εκλογές και θα ζητήσουμε πάλι και μία πίστωση εάν κάτι δεν αλλάξει. Αν αυτοί οι κύριοι θέσουν σε δοκιμασία το έργο του Διαύλου και εξαιτίας των καθυστερήσεων του Υπουργείου Οικονομικών  το έργο κινδυνεύσει να απενταχθεί, θα έχουμε παρατράγουδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την στιγμή της ένταξης του Έργου μέχρι την δημοπράτηση. Η εξασφάλιση της θαλάσσιας οδού στο Νομό θα έπρεπε να γίνεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος από την Περιφέρεια και εμείς σαν συνέχεια των παλιών Νομαρχιών θα έπρεπε να έχουμε τον πρώτο λόγο σε αυτά τα θέματα.

Όλα αυτά τα θέματα θα τα θέσετε στο περιφερειακό συμβούλιο?
Μαλακάσης:
Υπάρχει καταρχήν το άμεσο πρόβλημα της αμμογλωσσας που εμποδίζει τον ρευματισμό του Διαύλου. Εμείς την Αμμογλωσσα την κάναμε αφίσα. Εφόσον την κάναμε αφίσα έχουμε και τις επιπτώσεις της αφίσας. Αδειοδοτήσεις λοιπόν για την αμμόγλωσσα.. Και για να γίνει και κάποια παρέμβαση χρειάζονται αποφάσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Με την προχθεσινή επίσκεψη μου στο Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα του αρχαιολογικού χώρου στο Καλιγόνι, ενημερώθηκα ότι η ΚΑΣ έχει διαλυθεί και θα συσταθεί με την νέα κυβέρνηση. Σκοπεύουμε να θέσουμε το θέμα της πίστωσης από το Υπουργείο Υποδομών σαν έκτακτο θέμα την ερχόμενη Δευτέρα στην σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Εκείνο που θα επιδιώξω εγώ στο συμβούλιο είναι η τοποθέτηση του προβλήματος της αμμόγλωσσας στην Πολιτική Προστασία.

Για το θέμα του Διαύλου?
Μαλακάσης:
Επισκέφτηκα προχθές την αρμόδια τμηματάρχη του Υπουργείου Οικονομικών, μου επικαλέστηκε φόρτο εργασίας λέγοντας μου συγκεκριμένα ότι έχει στις πλάτες της όλη την Ελλάδα. Κακώς μου είπε στη συνέχεια που το εντάξαμε δίχως όλες τις αδειοδοτήσεις. Μια απάντηση που δεν με ικανοποιεί και με φοβίζει για περεταίρω καθυστερήσεις. Καθώς μετά από την συγκεκριμένη κυρία, ο φάκελος θα πάει στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και μετά στον Υφυπουργό και στον Υπουργό για υπογραφή. Οπότε δεν βλέπω να γίνονται σύντομα όλα αυτά.

Και πόση διορία έχουμε για την αποφυγή ενδεχόμενης απένταξης του έργου? Έχουμε χρόνο?
Μαλακάσης:
Όχι. Δεν έχουμε χρόνο. Αλλά πιστεύω η απένταξη δεν θα γίνει τουλάχιστον όσο είμαστε εμείς εδώ.  Αν και καιροφυλακτούν πολλοί γιατί τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά. Μην νομίζετε ότι οι άλλες περιφερειακές Ενότητες βλέπουν την Λευκάδα με καλό μάτι, που κατάφερε και ένταξε Δίαυλο, Νοσοκομείο και Τουριστικό αγκυροβόλιο. Διότι η Λευκάδα έρχεται πρώτη σε εντάξεις από άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Και αυτά τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά και φοβόμαστε. Βεβαίως πιστεύουμε πως ο περιφερειάρχης θα μας στηρίξει καθώς μέχρι στιγμής μας έχει στηρίξει σε όλες τις επιλογές μας.
Το θέμα όμως θέλει πολύ συζήτηση, γιατί πολλοί οι οποίοι δεν ξέρουν, κατηγορούν την Περιφερειακή Ενότητα ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα βάζει στο χρονοντούλαπο. Δεν είναι έτσι. Κάποια έργα εντάχθηκαν χωρίς να είναι ώριμα απλά για να ενταχθούν. Και τρέχουμε εμείς τώρα ασθμαίνοντας να μπορέσουμε με αγωνία να εξασφαλίσουμε όλες τις αδειοδοτήσεις.

Πιστεύετε οτι ο Δίαυλος ήταν έναν τέτοιο έργο, μη ώριμο?
Μαλακάσης:
Ο Δίαυλος είναι ένα έργο που είχε έρθει το 2005-6 σαν μια προμελέτη η οποία δεν πέρασε ποτέ από νομαρχιακό συμβούλιο. Και μαθαίνω εκ των υστέρων ότι εντάχθηκε ο Δίαυλος, ένα μήνα πριν αναλάβουμε το ΕΣΠΑ.

Βερύκιος: Η μελέτη του Διαύλου γινόταν από την τότε κρατική Περιφέρεια. Ξεκίνησε με την προϋπόθεση ότι το έργο αυτό θα ήταν Περιφερειακό και δεν θα χρεωνόταν σαν έργο της Λευκάδας. Στην πορεία της μελέτης ενώ παρενέβαινε το ΚΑΣ διαρκώς και ανέβαζε το κόστος του έργου, δεν γνωρίζουμε να έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση από τοπικούς φορείς.

Μαλακάσης: Εγώ όταν εντάχθηκε το έργο πήγα και βρήκα την τεχνική έκθεση του έργου το οποίο ξεκίνησε από μία μελέτη του 2001. Ποιες ήταν οι απαιτήσεις του 2001 και ποιες είναι σήμερα? Τη στιγμή που η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά  διαθέτουν προβλήτες για κρουαζιερόπλοια. Και μάλιστα η προβλήτα της Κεφαλονιάς κόστισε έξι εκατομμυρία ευρώ τη στιγμή που εμείς έχουμε ένα έργο αυτή τη στιγμή με 26 εκατομμύρια στο οποίο δεν προβλέπεται προβλήτα!

Μπορεί να γίνει μια τροποποίηση μελέτης που να προβλέπει την κατασκευής προβλήτας ?
Μαλακάσης:
Όχι κάναμε προσπάθειες και εγώ και ο κ. Βερύκιος. Η διαχειριστική αρχή μας είπε να ξεχάσουμε την τροποποίηση του έργου, γιατί θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Εδώ ένα χαρτί μας έμεινε και δεν μπορούμε να το πάρουμε. Κανείς δεν μας εξασφαλίζει λοιπόν εάν σε δυο χρόνια που θα έχουμε τις νέες αδειοδοτήσεις θα υπάρχουν χρήματα για το έργο. Οπότε και  αυτή η σκέψη παραμερίζεται.
Βερύκιος: Με τα τρία υποθαλάσσια μπαστούνια της υπάρχουσας μελέτης  κόστους 4.500.000 ευρώ, πρόκειται να δημιουργηθεί στο μέλλον μια ανεπιθύμητη εξωτερική αμμόγλωσσα. Ενώ μπορούσαν να κάνουν στο ένα μπαστούνι το κρηπίδωμα για τα κρουαζιερόπλοια και τα άλλα δύο μπαστούνια να τα τοποθετήσουν στον Αι Γιάννη και στη Γύρα. Τα τρία υποθαλάσσια μπαστούνια που είναι τοποθετημένα εκεί που βρίσκεται ο Φάρος είναι κίνδυνος για την ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπουν την δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια.

Τώρα τι γίνεται? Θα γίνει κάποτε στη Λευκάδα προβλήτα για κρουαζιερόπλοια?
Μαλακάσης:
Κάνουμε επαφές και προσπαθούμε διαρκώς να βρούμε λύσεις και μάλιστα σε μια σύσκεψη που είχα με τον Περιφερειάρχη για το θέμα, είπε ότι θα το δούμε. Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε λύσεις δίχως να γίνει η τροποποίηση του έργου. Είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε μια νέα προσθετική μελέτη για την κατασκευή προβλήτας.

Ποιες ενέργειες έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου?
Βερύκιος:
Η Λευκάδα έχει παρουσία ως προς την διαφήμιση με τα λιγότερο δυνατό κόστος εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων. Σε όλες τις περιοχές στις οποίες η Λευκάδα έχει τουριστικό ενδιαφέρον φροντίζουμε να έχουμε παρουσία. Θα φροντίσουμε επίσης ενόψει καλοκαιριού για μια πιο ευπρεπή εικόνα του οδικού επαρχιακού δικτύου.  Ελπίζουμε επίσης  ότι θα τρέξουν και κάποια προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, γιατί τα οικονομικά είναι ανύπαρκτα, και θα εμείς θα μπορέσουμε να έχουμε και κάποιους εργάτες για να τους βγάλουμε σε καθαρισμό του επαρχιακού δικτύου. Σε λίγο καιρό θα κάνουμε μια προσπάθεια να καθαρίσουμε το δρόμο προς το αεροδρόμιο, σε συνεργασία με τον Δήμο αν θέλει. Τώρα κάποιες βελτιώσεις του οδικού δικτύου θα γίνουν άμεσα καθώς έχουν δημοπρατηθεί. Θα επιδιώξουμε επιπλέον παρεμβάσεις  και για τις καθιζήσεις στον Άγιο Νικήτα και στην Κατούνα τα οποία θα συζητηθούν με την διαδικασία κατεπείγοντος άμεσα στην οικονομική επιτροπή. Εμείς πάντως θα επικεντρωθούμε στο θέμα της καθαριότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Θα επιδιώξετε μια συνεργασία με τον Δήμο για το θέμα της καθαριότητας?
Βερύκιος:
Φυσικά. Σε τέτοια πράγματα πάντα είμαστε ανοιχτοί. Εμείς δεν έχουμε πει ποτέ όχι σε συνεργασία με το Δήμο. Ας έρθει κάποιος να μας πει το αντίθετο. Εμείς προσωπικά γη και ύδωρ έχουμε δώσει. Γραφεία, υπολογιστές, κτίριο. Τσάμπα είναι, πληρώνουμε δάνεια. Αλλοίμονο, στην Λευκάδα μένουν όλα αυτά.

Με το θέμα των πινακίδων της περιφερειακής οδοποιίας τι γίνεται?
Βερύκιος:
Εμείς βγάλαμε έργα περιμετρικά στο νησί και πάρα πολλά από αυτά τα διορθώσαμε. Όπως και κάποιες πινακίδες στην είσοδο της πόλης, σε μερικές από τις οποίες βάλαμε και χρώμα το οποίο δεν μπορεί να μουτζουρωθεί. Το θέμα όμως εδώ είναι ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση

Τι γίνεται με το θέμα των μαθητικών δρομολογίων?
Βερύκιος:
Όταν ψηφίστηκε η τροποποίηση του νόμου στην βουλή, εμείς καλέσαμε τους μεταφορείς. Κάποιοι ταξιτζήδες δεν δέχτηκαν να συνεχίσουν, (λόγω δυσπιστίας ή έναρξης της τουριστικής σαιζόν), οι πιο πολλοί όμως αυτή τη στιγμή εκτελούν τα δρομολόγια κανονικά. Πάλι όμως το Σεπτέμβρη το πρόβλημα θα υπάρξει, γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι θα δώσουν άλλη παράταση στις Περιφέρειες.

Και μια τελευταία ερώτηση ενόψει των εκλογών. Πως πάει η προετοιμασία για την διεξαγωγή των εκλογών. Έχουν διαπιστωθεί προβλήματα?
 Βερύκιος:
Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση οι υπάλληλοι που ασχολούνταν με τις εκλογές ήταν 19 και με υψηλές απολαβές. Τώρα βάση υπουργικής απόφασης είναι 10 με τις απολαβές να έχουν πέσει στο 1/6. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η προθυμία είναι μειωμένη. Παρόλα αυτά υπάρχει φιλότιμο και πιστεύουμε ότι θα διεξαχθεί άψογα η εκλογική διαδικασία. Έχουν αρχίσει εδώ και μια εβδομάδα και δουλεύουν.

2012-04-27