Η εφιαλτική μέρα της καταστροφικής φωτιάς στο Ιστορικό Κέντρο της Λευκάδας

Εφιαλτική μέρα για τη Λευκάδα η σημερινή από τη φωτιά που ξέσπασε σε ξύλινο σπίτι στην οδό Λοχαγού Ροντογιάννη, που είναι ο δρόμος στο πίσω μέρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκάδας. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε σε γειτονικά σπίτια με αποτέλεσμα η περιοχή να λαμπαδιάσει κυριολεκτικά  .

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας έσπευσε στο σημείο της πυρκαγιάς και οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν προβλήματα στο να πλησιάσουν τα οχήματα τους στο σημείο της φωτιάς εξαιτίας των παράνομων παρκαρισμένων αυτοκινήτων που βρίσκονταν εκεί.

Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που στεγάζονταν στα κτήρια της οδού Λοχαγού Ροντογιάννη παραδόθηκαν στις φλόγες και η Δημόσια Βιβλιοθήκη κινδύνεψε να καεί. Ευτυχώς χάρις στις προσπάθειες Πυροσβεστών και εθελοντών το κτίριο σώθηκε.

 

Η φωτιά όμως εξακολουθούσε να καίει το ένα σπίτι μετά το άλλο στην οδό Λοχαγού Ροντογιάννη τόσο με κατεύθυνση προς την κεντρική αγορά όσο και προς τον κινηματογράφο Απόλλωνα.

 

 

 

Οι ηρωικές προσπάθειες Πυροσβεστών και εθελοντών που ανέβηκαν στη στέγη σπιτιού (φωτογραφία), το οποίο χώριζε ένα μικρό στενό από αυτά που καίγονταν, είχαν ως αποτέλεσμα να ελέγξουν το μέτωπο της φωτιάς προς τα σπίτια που η οδός Λοχαγού Ροντογιάννη  οδηγεί στην αγορά. Σε αυτό ίσως να βοήθησε και η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα, που φούντωσε όμως το μέτωπο προς τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στον Κινηματογράφο Απόλλωνα.

 

Η φωτιά πέρασε και στα απέναντι σπίτια που αρχίζαν να καίγονται.

 

Η Παναγία των Ξένων που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους.

 

Στο πίσω μέρος της οδού Λοχαγού Ροντογιάννη που βρίσκεται το Κηποθέτρο και ο Κινηματογράφος Απόλλων, οι φλόγες έχουν κάψει τα σπίτια

 

 

και απειλούν το σινεμά που μετά από λίγο παίρνει φωτιά η σκεπή του και παραδίδεται στις φλόγες. Ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο απειλείται.

Ο Απόλλωνας στις φλόγες

 

Ευτυχώς το ελικόπτερο που μετά από λίγο ρίχνεται στις μάχη της κατάσβεσης παίζει καθοριστικό ρόλο και περιορίζει την επέκταση της φωτιάς. Οι ηρωικοί πυροσβέστες και οι εθελοντές καταφέρνουν τελικά να την σβήσουν και να φανεί το καταστροφικό της  έργο. 

 

Έρευνες για τα αίτια της φωτιάς διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας.

Κρίμα, μεγάλο κρίμα πρώτα για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους και τους οποίους όλοι πρέπει να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

22:36:14

2016-08-08