Πώς θα είναι η είσοδος της Λευκάδας αν υλοποιηθεί το νέο σχέδιο που προωθείται-Πλεονεκτήματα και μειονέκτημα της πρότασης

Ερωτήσεις σχετικές με την ακύρωση του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Αιτωλοακαρνανίας, απεύθυναν  ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Καββαδάς και η δημοτική σύμβουλος Έυα Κατωπόδη προς τον Δήμαρχο Λευκάδας Κ. Δρακονταειδή στην αρχή της προχθεσινής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ξεκίνησε με τις ευχές του Προέδρου του Γ. Γιωργάκη προς τον Σπύρο Μαργέλη για ταχεία ανάρρωσή του.

Στην τοποθέτησή του με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Καββαδάς, διερωτήθηκε, τι σχέση μπορεί να έχει η ακύρωση της μελέτης της ζεύξης, με τον πρόσφατο σεισμό, που η επέλαση του συντέλεσε, όπως γράφει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών, στον εκ νέου σχεδιασμό των απαιτούμενων έργων υποδομής στη Λευκάδα, όταν η υποθαλάσσια θα γινόταν με διεθνή διαγωνισμό, ενώ τα σχετικά έργα με τους σεισμούς, θα χρηματοδοτηθούν  από το ταμείο προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η πρόταση του Θανάση Καββαδα προς τον Γ.Γραματέα Υποδομών,  ήταν να ενταχθεί η ζεύξη στο πακέτο Γιούνκερ, να μην υπάρχουν διόδια στις διελεύσεις και να δοθεί στον ανάδοχο του έργου χώρος στο Βλυχό ή αλλού για να κατασκευάσει Μαρίνα αναψυχής που θα εκμεταλλεύεται οικονομικά,  ως αντιστάθμισμα σε αυτόν στα έξοδα κατασκευής για  το υποθαλάσσιου τούνελ. Στις ερωτήσεις του ο βουλευτής ζήτησε από τον Δήμαρχο να του πει ποιοι είναι οι άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι της Λευκάδας (εκτός από το δήμο), που ήταν αρνητικοί στην εν λόγω προτεινόμενη μελέτη της υποθαλάσσιας κατά τις συναντήσεις τους στο υπουργείο Υποδομών, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του, καθώς και τί έχει κάνει ο Δήμος, μετά τη ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου σχεδίου σύνδεσης με την Αιτωλοακαρνανία (το Μάρτιο του 2015), ώστε να προχωρήσει αυτό το έργο.

Αρχικά ερώτηση για το θέμα της ακύρωσης του έργου της ζεύξης, είχε υποβάλλει η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Εύα Κατωπόδη, που είπε πως το γεγονός αυτό, θα αποτελέσει πλήγμα για την ανάπτυξη της Λευκάδας. Ο καινούργιος σχεδιασμός για τη σύνδεση με την Αιτωλοακαρνανία θα κάνει 30 χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί, καθώς απαιτούνται πλήθος αδειοδοτήσεων  και γραφειοκρατικών διαδικασιών, μέχρι το έργο να  προετοιμαστεί για να δημοπρατηθεί,  είπε η Εύα Κατωπόδη, που υποστήριξε πως η ακύρωση του έργου της υποθαλάσσιας θα επηρεάσει επίσης, στο να μη γίνει το νέο Νοσοκομείο της Λευκάδας, το σημαντικότερο νοσηλευτικό κέντρο της περιοχής, αφού για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται η αδιάκοπη ροή των οχημάτων από και προς τη Λευκάδα, που εξασφαλίζεται με την υποθαλάσσια σύνδεση.

 

 

Στις 31/5/2016 το υπουργείο ακύρωσε το Διεθνή διαγωνισμό που αφορούσε  την υποθαλάσσια και είχε ξεκινήσει να γίνεται σε 3 φάσεις  είπε ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής στην αρχή της ομιλίας του σχετικά με το θέμα. Στην συνέχεια απαντώντας στα ερωτήματα των συμβούλων και θέλοντας όπως είπε να ενημερώσει τους πολίτες, είπε πως το έργο που ακυρώθηκε είχε προϋπολογισμό 80εκ ευρώ, εκ τον οποίων τα 12 θα τα έβαζε το δημόσιο τα 7 ο ιδιώτης και τα 60 περίπου θα προέρχονταν από δανειοδότηση της αναδόχου εταιρείας, στην οποία θα ήταν εγγυητής το Ελληνικό Δημόσιο. Κρίναμε ότι η συμφωνία αυτή δεν υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του Δημοσίου, του οποίου τα οικονομικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά  την εποχή αυτή της οικονομικής κρίσης  που ζούμε και καταθέσαμε στο Υπουργείο την οικονομικότερη  πρόταση που συζητήσαμε αναλυτικά και ψηφίσαμε στο ΔΣ. πέρυσι το Μάρτη είπε με λίγα λόγια ο Δήμαρχος, που δεν γνωρίζει κάποιον άλλο θεσμικό φορέα της Λευκάδας να έχει κάνει παρέμβαση για το θέμα στο Υπουργείο Υποδομών, στο οποίο ο Δήμος εξέφρασε την αντίρρησή του στον τρόπο εκτέλεσης του έργου(διόδια κ.α), και όχι στο ίδιο το έργο (εννοώντας την ανάγκη να μην περνούν όλα τα αυτοκίνητα από την πόλη της Λευκάδας). Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα ο Δήμαρχος, είπε πως την  πρόταση του Δ.Σ  για τη ζεύξη θα την εξετάσει τεχνικά το Υπουργείο Υποδομών που πρέπει  να ξαναδεί το σχεδιασμό της ζεύξης με την Αιτωλοακαρνανία, ενώ απατώντας στον βουλευτή, είπε πως μετά το σεισμό προτεραιότητα είχε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε, και  όχι να συζητάμε για τη ζεύξη. Τώρα που η χρηματοδότηση για τα έργα εξασφαλίστηκε θα έχουμε επαφές με το υπουργείο στην κατεύθυνση που του έχουμε θέσει μετά την ψήφιση της πρότασης μας από το Δ.Σ , που είναι οικονομικότερη, θα είναι εξυπηρετική και δεν θα περιλαμβάνει διόδια έκλεισε την ομιλία του για το θέμα ο Δήμαρχος Λευκάδας  Κ. Δρακονταειδής.

 

Πριν αναφερθούμε στην περσινή απόφαση του Δ.Σ. σχετικά με τη ζεύξη, να πούμε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θ.Χαλικιά, σε πρόσφατη συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα, και αυτός είναι αντίθετος με την υποθαλάσσια ζεύξη και συμφωνεί με το σχέδιο του Δήμου, κάτι που εξέφρασε όπως λέει κατά τις συναντήσεις του στα υπουργεία. Μάλλον έτσι θα δικαιολογείται η φράση  στο έγγραφο του υπουργείου που κάνει λόγο για θεσμικούς φορείς που είναι αντίθετοι στην υποθαλάσσια σύνδεση.

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης από την εφημερίδα Καλά Νέα

 

 

 

 

Η εισήγηση για την υποθαλάσσια ζεύξη της τωρινής Δημοτικής είχε συζητηθεί και ψηφιστεί πέρυσι τον Μάρτη μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, με την αντιπολίτευση να εκφράζει τις αντιρρήσεις της για το νέο σχέδιο. Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση και παρακάτω την εισήγηση:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ

Η ανάπτυξη λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας, όταν γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με σχεδιασμό, με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του ανθρώπινου δυναμικού και έχει στόχο τη διαρκή κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων, οφείλει να παίρνει υπ` όψη του αφ` ενός τις συνθήκες της τεράστιας οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας αφ` ετέρου τα πραγματικά προβλήματα ενός τόπου.

Ο τόπος που ζούμε έχει τεράστιες δυνατότητες που όμως έμειναν αναξιοποίητες από όσους διαχειρίστηκαν τις τύχες του. Η διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σπατάλησε σχεδόν όλες τις δημόσιες επενδύσεις, όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όλους τους αναπτυξιακούς πόρους που δικαιούμαστε ως λαός, αφήνοντας εν τέλει πίσω, ελάχιστες στοιχειώδεις αναπτυξιακές υποδομές που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και να μας προστατεύσουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Η ίδια διαπλοκή, οι ίδιοι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τρόπους να επωφεληθούν και στην περίοδο της κρίσης.

Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προγραμμάτισαν έργα με γνώμονα όχι το συμφέρον και τις αναπτυξιακές ανάγκες της κοινωνίας, μα έργα μεγάλου κόστους και αμφιβόλου χρησιμότητας που ωφελούν μια συγκεκριμένη μειοψηφία ανθρώπων.

Στην περίπτωση της Λευκάδας πρόταξαν σαν αναπτυξιακό έργο την υποθαλάσσια ζεύξη (με κόστος περί τα 80 εκατ. ευρώ) με τη μέθοδο χρηματοδότησης υποδομών με παραχώρηση (σε ιδιώτες φυσικά) ως μονόδρομο.

Η παραχώρηση αφορά στην εκμετάλλευση του έργου για πολλά χρόνια από τον ιδιώτη - κατασκευαστή με τη μέθοδο της επιβολής διοδίων αλλά και την εκχώρηση μεγάλου μέρους του ανατολικού ιχθυοτροφείου (Αβλέμονας) για την κατασκευή και εκμετάλλευση μαρίνας πολυτελών σκαφών και προβλήτα κρουαζιερόπλοιου. Η συμμετοχή του δημοσίου στο έργο ανέρχεται σε 15 -20 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ο εργολάβος θα βάλει 7 - 10 εκατομμύρια και το υπόλοιπο ποσό θα προκύψει από δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου!.

Οφείλουμε να εξετάσουμε σοβαρά, μαζί με τα οφέλη και τις συνέπειες της κατασκευής της.

Το έργο περιλαμβάνει:

●  Την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου.

● Την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας κάτω από τον υφιστάμενο Δίαυλο Λευκάδας, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα εισόδου και εξόδου, συνολικού μήκους 1,1 χλμ (μειώθηκε με την τελευταία πρόσκληση).

● Τη διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας, στο τμήμα από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας,

● Την κατασκευή Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου, βορειοανατολικά του υφιστάμενου και υπό λειτουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής Λευκάδας, εφόσον ενταχθεί στο έργο παραχώρησης.

Το έργο διάνοιξης του διαύλου το οποίο εκτελείται, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την ανάπτυξη του τόπου, με το οποίο απόλυτα συμφωνούμε.

Είναι φανερό όμως ότι μαζί με την μαρίνα μεγάλων σκαφών δίδονται «προίκα» στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Είμαστε αντίθετοι:

► Στην χρηματοδότηση υποδομών με παραχώρηση, και λοιπών μεθόδων που χαρίζουν δημόσια αγαθά για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, που στην περίπτωσή μας είναι η υποθαλάσσια ζεύξη.

Στην ιδιωτικοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Εναντιωνόμαστε σε «επενδύσεις» που λεηλατούν το περιβάλλον, τους φυσικούς και υλικούς πόρους.

Είμαστε σταθερά, υπέρ της αξιοβίωτης ανάπτυξης. Παράλληλα είμαστε σταθερά, εχθροί της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Είναι γεγονός ότι η νέα είσοδος αποτελεί μια αναγκαιότητα για το νησί. Δεν πρέπει να θεωρείται όμως πανάκεια και δεν αποτελεί για εμάς έργο προτεραιότητας. Δεν θα δώσει την αναπτυξιακή πνοή που θέλει η Λευκάδα, για την οποία άλλου είδους σχεδιασμός και άλλες προτεραιότητες στις υποδομές της είναι απαραίτητες.

Σε ότι αφορά στη σχεδιαζόμενη κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και αυτό γιατί:

1.  Το κόστος κατασκευής είναι τεράστιο.

2. Το κόστος εισόδου - εξόδου (διόδια) στο νησί θα επιβαρύνει, πριν από όλους, τους ίδιους τους δημότες.

3.  Θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, και κατά συνέπεια οι καταναλωτές.

4. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι εξαιρετικά σοβαρή, με δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Μια περιοχή που η οικοτουριστική της αλλά και η παραγωγική της αναβάθμιση (ιχθυοτροφεία) μπορούν να αποτελέσουν πηγή πλούτου για τον τόπο.

5. Υπάρχουν άλλες λύσεις, πολύ πιο ανώδυνες περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πρόταση που αφορά στην κατασκευή και δεύτερης, ανοιγόμενης γέφυρας στο σημείο εξόδου της υποθαλάσσιας ζεύξης, με κόστος δραματικά χαμηλότερο της υποθαλάσσιας, με την παράλληλη κατασκευή προβλήτας που να δέχεται μικρά κρουαζιερόπλοια

Η οδός πρόσβασης στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να κατασκευαστεί στο κρηπίδωμα (στενός υπάρχον δρόμος) που βρίσκεται στο όριο του ιχθυοτροφείου με το κανάλι και παράλληλα με τον υπάρχοντα ``Δρόμο του Κάστρου``. Με την πρόταση αυτή αποσυμφορείται η Ανατολική Παραλία (οδός Γολέμη) από την κίνηση και η περιοχή, ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, Γύρας - Αγίας Μαρίνας, από την διέλευση των βαρέων οχημάτων.

Η νέα αυτή ζεύξη να είναι δημόσιο έργο και να μην επιβαρύνει τους πολίτες με διόδια.

Προφανώς υπάρχουν κι άλλες λύσεις, οι οποίες μπορεί να προταθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η διαφορά κόστους σε όφελος του δημοσίου με την κατασκευή νέας ζεύξης (έναντι της υποθαλάσσιας) στην προτεινόμενη θέση, να διατεθεί σε έργα υποδομής άμεσης προτεραιότητας της Λευκάδας. Σήμερα οι ελλείψεις του Δήμου μας, σε σοβαρά έργα υποδομών, είναι τεράστιες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκευή, αναβάθμιση, συντήρηση βιολογικών καθαρισμών και αποχετευτικών δικτύων, την οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, την αντικατάσταση - συντήρηση δικτύων ύδρευσης, τους οδικούς άξονες, κ.λπ.. Η λύση αυτών των προβλημάτων μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου σε όφελος των πολλών.

Άρα, από τη άποψη της ιεράρχησης των αναγκών, οφείλουμε να απαιτήσουμε την διάθεση των κονδυλίων που αφορούν στην συμμετοχή του κράτους, για την υλοποίηση έργων υποδομών.

Η ζεύξη είναι πράγματι αίτημα δεκαετιών και έχουν γίνει περιοδικά ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Όσοι όμως σήμερα υπερασπίζονται τη συγκεκριμένη λύση:

«Ξεχνούν» ότι το έργο ξεκίνησε ως δημόσιο και όλες οι ενέργειες αυτή την κατεύθυνση είχαν.

«Ξεχνούν» ότι δεν συμπεριελάμβανε καμιά μαρίνα μεγάλων σκαφών.

Άρα δεν είναι ίδιες οι συνθήκες που αφορούν στο έργο και είναι υποχρέωση όλων να επανατοποθετηθούν καθαρά για την αναγκαιότητα κατασκευής του σήμερα!

Ύστερα από τα παραπάνω το Δ.Σ. αποφασίζει

 

1. Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης, για τους παρακάτω λόγους:

α)   Το κόστος κατασκευής είναι τεράστιο.

β)  Το κόστος εισόδου - εξόδου (διόδια) στο νησί θα επιβαρύνει, πριν από όλους, τους

ίδιους τους δημότες.

γ)    Θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, και κατά συνέπεια οι καταναλωτές.

δ) Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι εξαιρετικά σοβαρή, με δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Μια περιοχή που η οικοτουριστική αλλά και η παραγωγική της αναβάθμιση (ιχθυοτροφεία) μπορούν να αποτελέσουν πηγή πλούτου για τον τόπο.

2.  Καλεί το αρμόδιο υπουργείο να ακυρώσει την συνέχιση της διαδικασίας για την κατασκευή της σχεδιαζόμενης υποθαλάσσιας ζεύξης.

3. Υπάρχουν άλλες λύσεις, πολύ πιο ανώδυνες περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πρόταση που αφορά στην κατασκευή και δεύτερης, ανοιγόμενης ή συρταρωτής γέφυρας στο σημείο εξόδου της υποθαλάσσιας ζεύξης, με κόστος δραματικά χαμηλότερο της υποθαλάσσιας, με την παράλληλη κατασκευή προβλήτας που να δέχεται μικρά κρουαζιερόπλοια. Η οδός πρόσβασης στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να κατασκευαστεί στο κρηπίδωμα (στενός υπάρχον δρόμος) που βρίσκεται στο όριο του ιχθυοτροφείου με το κανάλι και παράλληλα με τον υπάρχοντα ``Δρόμο του Κάστρου``. Με την πρόταση αυτή αποσυμφορείται η Ανατολική Παραλία (οδός Γολέμη) από την κίνηση και η περιοχή, ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, Γύρας - Αγίας Μαρίνας, από την διέλευση των βαρέων οχημάτων.

Είναι αυτονόητο ότι όλες αυτές, αλλά και άλλες λύσεις που μπορεί να μπορεί να προταθούν, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής διαβούλευσης και μελέτης.

4. Το έργο της νέας ζεύξης (όχι υποθαλάσσιας), όπως παραπάνω (σημείο 3) προτείνουμε, να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή ευρωπαϊκά προγράμματα και να μην επιβαρύνει τους πολίτες με διόδια.

Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Πώς θα είναι η είσοδος της Λευκάδας αν υλοποιηθεί η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου-Πλεονεκτήματα και μειονέκτημα της πρότασης

(Αναδημοσίευση ανάρτησης του lefkadanews.com από τις 11/3/2015 )



Με την επεξεργασία δορυφορικών φωτογραφιών από το Google Earth προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε, πώς θα είναι η είσοδος του νησιού της  Λευκάδας, αν υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου Λευκάδας.

Η περιοχή όπως είναι τώρα

Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία (δείτε όλες τις φωτογραφίες μεγαλύτερες στο κάτω μέρος της σελίδας) αποτυπώνεται ικανοποιητικά η εικόνα του δρόμου που προτείνεται να κατασκευαστεί στο κρηπίδωμα που βρίσκεται  στα όρια του ιχθυοτροφείου (Αβλέμονας) και που θα καταλήγει στην ανοιγόμενη ή συρταρωτή γέφυρα που είναι χωροθετημένη να γίνει η σύνδεση της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία δίπλα στη περιοχή της Μαρίνας.

Το νησί της Λευκάδας τότε θα έχει μία επιπλέον είσοδο αφού η πλωτή γέφυρα θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Η περιοχή δίπλα στη Μαρίνα από φωτογραφία του Google Earth όπου έχει χωροθετηθεί η ζεύξη με την Αιτ/νία

 


Ανοιγόμενη γέφυρα



Συρταρωτή γέφυρα



Με επεξεργασία της φωτογραφίας, προσθέσαμε ένα κομμάτι από δορυφορική φωτογραφία κρεμαστής γέφυρας ανάμεσα στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να πλησιάσουμε τη γέφυρα που πρότεινε ο Κ Δρακονταειδής η αποία θα ανοίγει ή θα σύρεται προκειμένου να περνούν τα μεγαλύτερα σκάφη, ενώ τα μικρότερα θα περνούν από κάτω.



Βλέποντας τις επεξεργασμένες φωτογραφίες φαίνεται ότι η κατασκευή ενός τέτοιου έργου δεν επηρεάζει περιβαλλοντικά την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, μέσα στην οποία θα κατασκευαστεί. Επίσης με την διπλή είσοδο του νησιού, που θα βοηθήσει και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης της Λευκάδας, θα βελτιωθούν οι οδικές μεταφορές κατοίκων και επισκεπτών που θα διέρχονται από τις γέφυρες χωρίς κόστος.

Οι γέφυρες αυτές όμως μαζί με την κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια που προτάθηκε να γίνει, μάλλον στην περιοχή ανάμεσα από τις δύο γέφυρες, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στη θαλάσσια κυκλοφορία των κάθε λογής πλεούμενων που κινούνται στη περιοχή.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας είναι ότι θα εξασφαλίζει την αδιάκοπη κίνηση των πλοίων σε ένα σημείο που ενώνει το βόριο με το νότιο Ιόνιο. Τα παράπονα των ανθρώπων της θάλασσας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες για την αναμονή μέχρι να ανοίξει η υπάρχουσα πλωτή γέφυρα και να περάσουν είναι πολλά. Αν γίνει και δεύτερη γέφυρα, όπου θα περιμένουν οι επιβάτες των σκαφών για να ανοίξει δίπλα στα χωμένα σκουπίδια, η θαλάσσια κυκλοφορία θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, δεδομένης και της απόστασης που θα δυσκολέψει τον συγχρονισμό ανοιγοκλεισιματός των γεφυρών. Είναι γνωστό ότι η θαλάσσια οικονομία προσφέρει πολλά στον νησί και έχει προοπτικές μεγαλύτερης ανάπτυξης, αρκεί να υποστηριχθεί ανάλογα.

*Πρόσφατες φωτογραφίες με σκάφη αναψυχής που περιμένουν να περάσουν τη διώρυγα(δίαυλο) της Λευκάδας


Η είσοδος στο νησί της Λευκάδας, η οποία είναι προορισμός και όχι πέρασμα, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που μάλλον θα παίξει  καθοριστικό ρόλο στο είδος της ανάπτυξης που το νησί θέλει να ακολουθήσει. Στο  Δημοτικό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2015 τόσο ο Σπύρος Μαργέλης όσο και ο Βασίλης Αραβανής ζήτησαν να γίνει ημερίδα ώστε το θέμα να συζητηθεί μεταξύ σχετικών επιστημόνων, φορέων και πολιτών. Είναι μια καλή πρόταση που αν πραγματοποιηθεί καλό θα είναι να γνωρίζουμε μέχρι τότε πόσα αυτοκίνητα και πόσα σκάφη διέρχονται το χρόνο από τη γέφυρα και από το δίαυλο αντίστοιχα.

20:42:10

2016-06-30