Μελέτες επί μελετών για την προστασία του Άι Γιάννη από τη διάβρωση της ακτής του χωρίς να έχει να υλοποιηθεί καμία(upd)

 

Αρχίζει η μεταφορά προς τις παραλίες του νησιού της άμμου που έχει αποθηκευτεί δίπλα στο πρώην οινοποιείο του ΤΑΟΛ στο Κάστρο και στο ακρωτήριο γυράπετρα και έχει εξορυχτεί κατά τις εργασίες της διαπλάτυνσης του διαύλου όπως πληροφόρησαν με την παρακάτω κοινή ανακοίνωσή τους, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Λευκάδας.

"Αρχίζει η μεταφορά της άμμου προς τις παραλίες του νησιού.

Η Π.Ε. Λευκάδας και ο Δήμος Λευκάδας είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, έπειτα από μια κοπιώδη προσπάθεια που άρχισε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν οι δύο νέες Διοικήσεις, επιτέλους λάβαμε το «πράσινο φως» για την μεταφορά της άμμου στις παραλίες του νησιού.
Η τελευταία έγκριση που απαιτούνταν εστάλη μόλις χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων και έτσι μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει η μεταφορά, με πρώτη την παραλία του Άη Γιάννη όπου, εκτός από τις μεγάλες ανάγκες προσάμμωσης, έχουν επίσης περατωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σταδιακά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παραλίες.
Δυστυχώς, η ασυγχώρητη ολιγωρία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, εκτός από την οικολογική και αισθητική επιβάρυνση της περιοχής, επιφέρει επιπλέον οικονομική ζημία, αφού η μεταφορά της άμμου προβλεπόταν στη σύμβαση για το έργο της διαπλάτυνσης του διαύλου. Από τη μεριά μας ωστόσο βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία TERNA και έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα συμβάλλει στη μεταφορά, η οποία και θα αρχίσει χωρίς άλλη χρονοτριβή.
Επισημαίνεται ότι με συνεργασία της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου, αποτράπηκε η εκποίηση της άμμου και τον Ιούνιο του 2015 η Περιφέρεια έλαβε την κυριότητά της. Προχωρήσαμε από κοινού στις προβλεπόμενες από το νόμο, εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων και ολοκληρώσαμε τις έντεκα σχετικές μελέτες.
Έτσι, σε λιγότερο από ένα έτος από τη στιγμή που λάβαμε την κυριότητα και παρά τις δυσκολίες της περιόδου για Περιφέρεια και Δήμο, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό, ολοκληρώθηκε ο «μαραθώνιος» της άμμου και μια μεγάλη «πληγή» για το νησί μας επουλώνεται".

 



Επειδή η μεταφορά της άμμου θα ξεκινήσει από τον Αί Γιάννη θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι στις 20 Ιούλη 2015 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας είχε εγκριθεί η τελευταία ακτομηχανική μελέτη για την περιοχή, όπου η παραλία εμφανίζει έντονα φαινόμενα διάβρωσης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στη μελέτη προτείνεται, όπως γράφει το τοπικό ενημερωτικό site kolivas.de, η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής και η κατασκευή κυματοθραυστών, χαμηλής στέψης, για την περαιτέρω προστασία της.
Πιο συγκεκριμένα προτείνεται στη μελέτη (σύμφωνα με την εισήγηση):
1.Τοποθέτηση αμμώδους υλικού διαμέτρου κόκκων 1 έως 2 mm, d50 =1-2 mm, με αρχικό πλάτος παραλίας Δyo=25 m, αρχική κλίση διατομής που διαμορφώνεται: 1:4 και απαιτούμενο όγκο υλικού αναπλήρωσης: V=80 (m3/m). Το ύψος του παραλιακού αναβαθμού (berm) θα είναι ίσο με Β=1.5 m.
2.Κατασκευή τριών κυματοθραυστών χαμηλής στέψης, σε βάθος περίπου 7 m, σε απόσταση 120 m από την ακτή, μήκους 130 m, κλίση πρανούς 1:2.5, πλάτος στέψης 6 m και απόσταση μεταξύ τους 50m.

Μια άλλη σημαντική μελέτη για την περιοχή του Άι Γιάννη και του Αγίου Νικήτα, έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (δείτε εδώ). Είχε ξεκινήσει όταν ήταν Δήμαρχος ο Γιώργος Γληγόρης (Φλούδας) και μετά από έρευνα χρόνων στις περιοχές, συντάχτηκε γύρω στο 2006 ενώ ψηφίστηκε (με  την οικονομοτεχνική που την συνόδευε) και αυτή το 2007 από το τότε δημοτικό συμβούλιο, με δήμαρχο τον Βασίλη Φέτση προκειμένου να υλοποιηθεί, κάτι που δεν έγινε...

Η μελέτη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η έρευνα ανέδειξε εκτός άλλων, σημαντικά στοιχεία για τη μορφολογία της σεισμογενούς περιοχής, με τη μοναδική φυσική ομορφιά στην οποία αναφερόταν. Να σημειώσουμε ότι όπως γράφεται "τα φαινόμενα διάβρωσης στις παράκτιες ζώνες του Αγίου Νικήτα και του Αγ. Ιωάννη και η υποχώρηση της παραλίας, εμφανίστηκαν την τελευταία εικοσαετία κυρίως λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων" . Η διάβρωση της ακτής του Άι Γιάννη που παρατητείται αυξημένη τα τελευταία χρόνια, ίσως να έχει να κάνει επίσης με αναφορά  που λέει ότι :"..οι κατολισθήσεις αποτελούν σχετικά συχνό φαινόμενο κατά μήκος των απότομων πρανών της Δυτικής Λευκάδας. Τα κορήματα των κατολισθήσεων καταλήγουν στην παράκτια ζώνη και με την επίδραση του κυματισμού συμβάλουν στην τροφοδοσία της με υλικό. Δυστυχώς, κατά την αποκατάσταση του οδικού δικτύου από τις κατολισθήσεις του Αυγούστου του 2003 προκρίθηκε η λύση της απομάκρυνσης των κορημάτων αντί της χρησιμοποίησης τους για την τροφοδοσία της παράκτιας ζώνης".

Πατήστε στον σύνδεσμο εδώ και δείτε φωτογραφίες από τα Πευκούλια μετά το μεγάλο σεισμό του 2003 .

 

Να πούμε ότι στο συμπέρασμά της η μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών αναφέρει, ότι εξετάστηκε ως μέτρο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και η πιθανή συμβολή ύφαλων και εξάλων κυματοθραυστών, κάτι στο οποίο συμφωνεί με την τελευταία μελέτη, που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι στο Δ.Σ του Δήμου Λευκάδας, του Θεοφάνη  Καραμπά, Καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, στον οποίο είχε ανατεθεί η εκπόνηση.

 

Ο Αγιος Νικήτας το 1900 (Αποσπάσματα μελετών για τη διάβρωση της παραλίας του Αγ. Νικήτα -δυτικών παραλιών Λευκάδας-     πηγή)


Να θύμίσουμε  ότι ύφαλος κυματοθραύστης, κατασκευάστηκε στο μυχό του όρμου του Άγιου Νικήτα την εποχή που ήταν κοινοτάρχης στο χωριό ο Βασίλης Φέτσης. Τα αποτελέσματα στην παραλία άρχισαν να φαίνονται τα επόμενα χρόνια, καθώς η άμμος παρέμενε στη γραφική παραλία του χωριού και προστάτευε τα πρώτα σπίτια του οικισμού, που πριν την εκτέλεση του έργου πάθαιναν ζημιές από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Φέτος μάλιστα, μετά τους σεισμούς η παραλία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (δείτε εδώ).



Το σημαντικό, όπως αποδείχτηκε και με λίγα δαπανημένα χρήματα, αντιδιαβρωτικό αυτό έργο είναι ίσως ένα από τα λίγα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών της Λευκάδας, που αποτελούν το σημαντικότερο πόλο έλξης των επισκεπτών της Λευκάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για την περιοχή του Αί Γιάννη πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια μελέτες επί μελετών, χωρίς όμως να υλοποιηθεί και κάποια από αυτές παρότι το έργο της διαπλάτυνσης του διαύλου ωρίμαζε και θα πραγματοποιούνταν κάποια στιγμή.

Μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί η μελέτη για την ίδια περιοχή που ψηφίστηκε από το τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2015. Η λογική λέει ότι η άμμος μεταφέρεται, αφού έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή που θα εναποτεθεί προκειμένου να προστατευτεί, γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να την ξαναπάρει πιο εύκολα το κύμα της θάλασσας.

Το φαινόμενο συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων άμμου στην αμμόγλωσσα, προερχόμενο από τις δυτικές παραλίες της Λευκάδας κυρίως, είναι γνωστό. Η επέκταση της αμμόγλωσσας, που κόντεψε να φτάσει στην Αιτωλοακαρνανία, πριν ξεκινήσουν τα έργα, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται επανειλημμένα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα  με πολλά σκάφη να κολλάνε προσπαθώντας να περάσουν από το στενό σημείο. Ακόμα περισσότεροι ίσως  και να ανέβαλαν το πέρασμα τους από εκεί υπό το φόβο αυτό, ή και να αγκυροβόλησαν `σε πιο ασφαλή λιμάνια` (σχετικά με το έργο εδώ)



Το έργο που εκτελείται έχει προϋπολογισμό 22.300.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα πήγαν στις εργασίες για να εξορυχτεί η άμμος από την αμμόγλωσα. Ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με ποσοστό έκπτωσης 11%. Το έργο συγχρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2007-2013. Ένα από τα σημαντικότερα έργα που γίνονται στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, ολοκληρώνεται μάλλον μέσα στο 2016, ενώ άρχισε να σχεδιάζεται στις αρχές περίπου του 21ου αιώνα, όταν ήταν νομάρχης Λευκάδας ο Σπύρος Μαργέλης. Μέχρι να υλοποιηθούν οι μελέτες, να πάρουν έγκριση οι πολλές άδειες που χρειάζονταν, να μπει σε πρόγραμμα για να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι και να εκτελεστεί, έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια.

Δείτε φωτογραφίες από το έργο της διαπλάτυνσης του Διαύλου Λευκάδας πατώντας εδώ

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του έργου της διάνοιξης της διώρυγας (διαύλου) της Λευκάδας, είναι η κατασκευή των 3 κρηπιδωμάτων, πριν την αμμόγλωσσα και τη βόρεια θαλάσσια είσοδο της Λευκάδας, ώστε να συγκρατείται η άμμος που συσσωρεύεται εκεί και να μη δημιουργούνται προβλήματα στα πλοία που διέρχονται(δείτε εδώ).

Φωτογραφία Σπύρου Δαλλού

 

Τη χρησιμότητα του έργου αυτού, σε λίγα χρόνια θα τη γνωρίζουμε καθώς αν δεν γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα, σε όποια παραλία αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα και είναι τεχνικά δυνατό, το πιθανότερο είναι μεγάλες ποσότητες άμμου από τις δυτικές παραλίες να καταλήξουν στην περιοχή των κρηπιδωμάτων. Έτσι η αυξημένη, λόγω του σεισμού του Νοεμβρίου (δείτε έδω την κατάσταση στους Εγκρεμνούς), συσσώρευση της άμμου εκεί, μαζί με την εξορυγμένη που θα μεταφερθεί στις δυτικές παραλίες ίσως και να δημιουργήσουν μετά από χρόνια μια νέα παραλία εκεί.

Σχήμα καρδιάς ανάποδης όπως τη βλέπουμε ή ουρά μεγάλου ψαριού;

Πιο στρόγγυλη

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η άμμος εκτός από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, κυρίως λόγω της μη σωστής αποθήκευσής της, λόγος για τον οποίο μειώθηκε και η ποσότητα της, χαλάει και την αισθητική των περιοχών όπου βρίσκεται, καθώς δίπλα και κοντά (στο φυσικό και ομοιογενές με την ευρύτερη περιοχή υλικό), υπάρχουν τρία από τα πιο περιποιημένα και σωστά αξιοποιημένα κτήρια του νησιού. (μια ιδέα για την αξιοποίηση τους εδώ)

 

Ο σχεδιασμός στο έργο για την διαπλάτυνση της διώρυγας της Λευκάδας, στο κομμάτι της αντιμετώπισης του φαινομένου της συσσώρευσης άμμου στην Αμμόγλωσσα, μάλλον θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί με παράλληλη κατασκευή και ολοκληρωμένα αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή του Άι Γιάννη, όταν θα μεταφερόταν η εξορυγμένη άμμος εκεί, ώστε να προστατευόταν όσο το δυνατόν περισσότερο, για να μην ξαναπάει στην Αμμόγλωσσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργόντας πάλι προβλήματα.

Άλλος σχεδιασμός και προσαρμογή του έργου στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα, μετά την άρση του καμποτάζ των κρουαζιερόπλοιων θα μπορούσε να υπάρξει με την δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια και μεγάλα φεριμπότ που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία, αντί για την κατασκευή των τριών προβόλων στην περιοχή της Αμμογλωσσας. Συζητήθηκε, έγιναν σχέδια και προσπάθειες, όμως το έργο δεν άλλαξε ( δείτε σχετικά εδώ).

 

 

Χθεσινός επισκέπτης της περιοχής

Φωτογραφίες από την περιοχή εδώ

 

 

 

Και εδώ

 

Κλείνοντας να πούμε ότι πρέπει να γίνονται από όλους  οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύονται οι παραλίες της Λευκάδας, και να πραγματοποιηθούν αντιδιαβρωτικά έργα όπου χρειάζονται.

Αν δεν αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό του στρατηγικού σημείου στη βόρεια θαλάσσια είσοδο της Λευκάδας, ωραίο θα ήταν, οι καιρικές συνθήκες και τα θαλάσσια ρεύματα, να δημιουργούσαν τη νέα παραλία που είναι πιθανό να αναδυθεί στην περιοχή της Αμμόγλωσσας, να μοιάζει με καρδιά.

Θα γίνει πιο δημοφιλής προορισμός

 


From Lefkada with love, Αγαπάμε Λευκάδα, Love Lefkada, Love beach.. χαμός θα γίνει από τα μηνύματα και τις φωτογραφίες

20:58:24

2016-06-11