Μεγάλη Παρασκευή πρωί στις εκκλησίες της Λευκάδας

 

Πλήθος πιστών παραβρέθηκε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, στις εκκλησίες της πόλης της Λευκάδας. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό.

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέγεται το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

Απ` τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Πριν το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

Οι καμπάνες των εκκλησιών της Λευκάδας  ηχούν πένθιμα, ενώ ο καιρός όπως κάθε τέτοια μέρα, είναι συννεφιασμένος και μουντός.

Δείτε παρακάτω μερικές σημερινές φωτογραφίες από τις σημαντικότερες εκκλησίες της πόλης και τις τελετές που γίνονται εκεί

Άγιος Μηνάς

Άγιοι Ανάργυροι

Παναγία των Ξένων

Άγιος Νικόλαος


Ιερά Μμητρόπολη

12:11:14

2016-04-29