Και άλλες σημαντικές παραλείψεις στο νέο έντυπο τουριστικό οδηγό-Άδικη επίθεση του εκδότη του σε τοπικά ενημερωτικά sites

Νέες σημαντικές παραλείψεις, καθώς και λάθος μάλλον αλλαγή στρατηγικής, εντοπίσαμε στο έντυπο διαφημιστικό του Δήμου Λευκάδας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και θα θέλαμε να τις επισημάνουμε κυρίως στον εκδότη του, που με ανακοίνωσή του καταφέρθηκε με τρόπο, `που δεν προχωράει τη Λευκάδα  μπροστά`(δείτε εδώ),  στα τοπικά sites, που άσκησαν κριτική στο έντυπο που παρουσιάστηκε πρόσφατα και υλοποιήθηκε, κατόπιν εντολής της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λευκαδας

Πρώτη σημαντική παράλειψη είναι η μη αναφορά του ελαιολάδου, του σημαντικότερου ίσως τοπικού προϊόντος με δεκάδες τόνους παραγωγής κάθε χρόνο, που παράγεται με κόπο κάθε χρoνιά από πολλές λευκαδίτικες οικογένειες και αποτελεί την πρώτη ύλη στα  λευκαδίτικα φαγητά δίνοντάς τους την ιδιαίτερη γεύση του, ενώ βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα λευκαδίτικα  σπίτια. Στις σελίδες με τα λευκαδίτικα μαγειρέματα και προϊόντα του εντύπου το ελαιόλαδο απουσιάζει πανηγυρικά, όπως επίσης τα φρέσκα ψάρια απο τις θάλασσες της Λευκάδας που αλιεύουν ντόπιοι επαγγελματίες ψαράδες και πωλούνται στα περισσότερα ψαράδικα του νησιού, καθώς και τα νοστιμάτα Λαθύρια της Καρυάς.

Η άλλη παράλειψη είναι η μη αναφορά του Αγροτουρισμού, ως εναλλακτική δραστηριότητα στις ομώνυμες σελίδες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις εξής δραστηριότητες: Ποδηλασία, περπάτημα, ιστιοπλοΐα, παρατήρηση πουλιών, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιππασία και  ποδηλασία βουνού οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν, εκτός άλλων και με τον Αγροτουρισμό και η Λευκάδα όλο το χρόνο να έχει επισκέπτες.

`Λευκάδα όλο το χρόνο` ήταν το σλόγκαν του προηγούμενου εντύπου, της προηγούμενης Δημοτικής αρχής. Μια ιδέα που αν αναπτυχθεί και οργανωθεί σωστά, δίνει προοπτικές,  ώστε η Λευκάδα να έχει επισκέπτες και να διεκδικήσει, με βάση τη μοναδική φυσική ομορφιά όλων των εποχών που διαθέτει, μερίδιο από την αγορά που της αναλογεί, που μπορεί να μην είναι στα επίπεδα του καλοκαιριού, αλλά θα βοηθήσει πολλές επαγγελματικές ομάδες και θα δώσει δουλειές σε άνεργους πολίτες. Τα Σαββατοκύριακα, η εποχή του τρύγου, η περίοδος της συγκομιδής της  ελιάς και παραγωγής του ελαιολάδου, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, η περίοδος της Αποκριάς με τη Καθαρή Δευτέρα, οι Εθνικές Εορτές και το Πάσχα, μαζί με ενδιαφέρουσες αθλητικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.α, μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες  όλο το χρόνο, αν οργανωθούν ακόμα καλύτερα και φυσικά συμπεριληφθούν στη προβολή της Λευκάδας.

Εγκαταλείφθηκε όμως όπως φαίνεται αυτή η ιδέα και η αρχική προσπάθεια και εκδόθηκε ένα `καλοκαιρινό` κυρίως έντυπο, που όμοιό του έχει εκδοθεί από την πρώην Νομαρχία και μάλιστα υπάρχει σε μεγάλο απόθεμα αντιτύπων, στις αποθήκες στης Περιφέρειας σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε το ενημερωτικό site lefkadapress.gr(δείτε εδώ).

`O Τουριστικός Οδηγός του Δήμου Λευκάδας: ένα κακέκτυπο ανοσιούργημα που πρέπει να επιστραφεί!` ήταν ο τίτλος της κριτικής που άσκησε ο εκδότης Νίκος Θερμός στο έντυπο `Λευκάδα όλο το χρόνο` όταν αυτό κυκλοφόρησε και καλά έκανε, καθώς έτσι ένιωθε αφού διαπίστωσε σημαντικά λάθη. Όπως πολύ καλά έκαναν και τα λευκαδίτικα  sites, που καθημερινά  ενημερώνουν τους Λευκαδίτες όλου του κόσμου με τα νέα της αγαπημένης τους πατρίδας την οποία προβάλλουν μάλιστα με κάθε ευκαιρία όταν τους δίνεται η δυνατότητα, που του επισήμαναν όλα, σωστές παρατηρήσεις  που θα έπρεπε να τον προβληματίσουν δημιουργικά. Αλλά βέβαια, όταν τα sites τα χρησιμοποιούμε για να βάζουν τα εμαιλ μας και να προβαλλόμαστε δωρεάν είναι καλά, ενώ όταν ασκούν κριτική που δεν μας αρέσει πέφτει πάνω τους `το ανάθεμα`.

Διαβάσαμε προσεκτικά την ανακοίνωση που έβγαλε ο εν λόγω εκδότης, για να διαπιστώσουμε αν κάποια αναφορά του είναι σχετική  με την καλόπιστη κριτική που ασκήσαμε στον τουριστικό οδηγό (δείτε εδώ), αλλά μάλλον το κείμενο του δεν μας αφορά. Αν πάλι όμως οι χαρακτηρισμοί του μας αφορούν, του τους επιστρέφουμε. Επίσης θα θέλαμε να του πούμε πως στις περισσότερες συζητήσεις (επαρχιωτών και πρωτευουσιάνων), ο επαρχιωτισμός είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για να  περιγράψει, τη συμπεριφορά αυτών, που επειδή ταξίδεψαν και έζησαν σε μεγάλες πόλεις νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και δεν δέχονται κουβέντα.

Να πούμε επίσης ότι θα περιμένουμε από τον έμπειρο εκδότη να πάρει θέση για το σοβαρό θέμα που θίξαμε (περί ενημέρωσης σχετική με τους σεισμούς των επισκεπτών) και να μας πει τις απόψεις του, που σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον.

17:11:09

2016-03-18