Ο Εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης (video-φωτογραφίες)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας, κορυφώθηκαν σήμερα Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015 οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον  εορτασμό του  Αγίου Πνεύματος στο Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης στο νησί της Λευκάδας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, τίμησαν εκατοντάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα. Δεκάδες πλανόδιοι έμποροι, κατέφθαναν ήδη από το βράδυ της Παρασκευής από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να εκθέσουν την πραμάτεια τους,  σε ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια, που γίνεται έξω από τη Μονή. Την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, μάλιστα, τα πούλμαν που μετέφεραν τον κόσμο, δε σταματούσαν να πραγματοποιούν συνεχή δρομολόγια, μέχρι και αργά το βράδυ, όπου η νύχτα, από τη φωταψία, την κίνηση και τις ατελείωτες ψαλμωδίες που ακούγονταν σε όλη την περιοχή, κόντευε να γίνει μέρα. Φυσικά ο καλός καιρός, ήταν ένας καλός οιωνός, που ευνόησε την έξοδο των πιστών, όλο αυτό το διάστημα.

Ήδη, σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος από τις πρώτες πρωινές ώρες, ο χώρος εντός και εκτός του ιερού οίκου της Παναγίας,  είχε πλημμυρίσει από πλήθος πιστών που θέλησαν να βρεθούν στο μοναστήρι της Προστάτιδας του νησιού μας, για να προσκυνήσουν τη χάρη της.

Στην πρωινή Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησαν ο Ηγούμενος της Μονής Πατήρ Νικηφόρος, ο Μητροπολίτης Ιθάκης και Λευκάδας Θεόφιλος, ο Μητροπολίτης Πωγωνιανής και Κονίτσης Αντρέας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαυίδ καθώς και ιερείς από όλες τις Εκκλησίες της Λευκάδας.

Στη μεγάλη αυτή θρησκευτική τελετή, παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Τέρενς Κουίκ, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο τ. Διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφώντας Βεργίνης, συνοδευόμενοι από την πολιτική ηγεσία του νησιού, με πρωτοστάτες το βουλευτή Σταύρο Γληγόρη  το Δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Δρακονταειδή τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Χαλικιά, τον Δήμαρχο Μεγανησίου Παύλο Δάγλα, τον πρώην βουλευτή Θ Σολδάτο κ.α.

Εντωμεταξύ, οι χαρμόσυνοι ήχοι των καμπάνων που αντηχούσαν σε όλη τη μονή,  σηματοδότησαν της έξοδο της σεπτής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης από τον οίκο της, για την καθιερωμένη συμβολική περιφορά της τριγύρω από τη Μονή.

Η μπάντα της Φιλαρμονικής, συνόδευσε με τις κατανυκτικές της μελωδίες την περιφορά της Άγιας Εικόνας και την επανείσοδό της στο Ιερό Ναό μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η Λευκάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό, και προσελκύει κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό προσκυνητών, που έρχονται από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, συνδυάζοντας την προσευχή με ένα μίνι τριήμερο καλοκαιρινών διακοπών στο νησί. Φέτος, μάλιστα, η μεγάλη θρησκευτική γιορτή συνέπεσε με την έναρξη του καλοκαιριού.

Χρόνια Πολλά και καλά σε όλους!

Ευχαριστούμε το Ν.Ζαβιτσάνο για τις φωτογραφίες του

14:24:39

2015-06-01