Στο Πόρτο Κατσίκι ο Ευθύμιος Λέκκας με την πολιτική ηγεσία της Λευκάδας-Δηλώσεις του καθηγητή μετά την αυτοψία

Την παγκοσμίου φήμης παραλία, Πόρτο Κατσίκι, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας  προσκεκλημένος του Παναγιώτη Γαζή, υπεύθυνου σε θέματα πολιτικής προστασίας του Δήμου Λευκάδας, προκειμένου να έχει μια πρώτη εκτίμηση  σχετικά με  την επικινδυνότητα που υπάρχει για τους λουόμενους λόγω πιθανών κατολισθήσεων που μπορεί να προκληθούν. Στην αυτοψία που διενεργήθηκε εκτός των Παναγιώτη Γαζή και Ευθύμιου Λέκκα, ήταν παρόντες ο Βουλευτής Λευκάδας  Σταύρος Γρηγόρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, που είχε ανακοινώσει στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την επίσκεψη του καθηγητή, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Απολλωνίων και Ελλομένου Χρήστος Κατηφόρης και Γιώργος Φίλιππας αντίστοιχα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ζητήσαμε από τον καθηγητή να μας πει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο Πόρτο Κατσίκι και να μας ενημερώσει για το πώς βλέπει τη σεισμική δραστηριότητα της Λευκάδας μετά το μεγάλο σεισμό του 2003

Κύριε Λέκκα, πως είδατε την περιοχή σχετικά με το πρόβλημα των κατολισθήσεων;

Μετά από μία προκαταρκτική συνεννόηση που κάναμε με τον κ. Γαζή, ο όποιος ήταν ο συνδετικός κρίκος, εξετάσαμε σήμερα την κατάσταση και την εικόνα που υπάρχει στο Πόρτο Κατσίκι με τον Δήμαρχο τον Βουλευτή τον Αντιπεριφερειάρχη και τους άλλους παράγοντες του νησιού. Στο Πόρτο Κατσίκι, είναι δεδομένο το θέμα των καταπτώσεων. Ήρθαμε σήμερα να κάνουμε μία πρώτη αυτοψία προκειμένου να δούμε ακριβώς τι περαιτέρω ενέργειες θα κάνουμε. Το πρόβλημα εδώ είναι ένα θέμα που αξίζει την προσοχή μας. Δεν είναι κυρίαρχο, δεν είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν κάποιες δράσεις, προκειμένου να πάρουμε κάποια μέτρα και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ώστε να αποσοβήσουμε τον ενδεχόμενο κίνδυνο ο οποίος υπάρχει στην παραλία για το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι, η παραλία θα είναι ανοιχτή για τον κόσμο;

Θα είναι ανοιχτή η παραλία, θα προσπαθήσουμε να είναι ανοιχτή, θα γίνουν κάποιες δράσεις μέχρι τότε. Θα υπάρχει μία πρόταση δικιά μου τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αλλά ο κεντρικός στόχος και σκοπός είναι η παραλία να παραμείνει ανοιχτή, με κάποιες βέβαια προφυλάξεις, μέχρις ότου να δούμε τι θα γίνει σε οριστικό επίπεδο.

Τι άμεσες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν;


Στις άμεσες ενέργειες, θα μπορούσε να γίνει σηματοδότηση της περιοχής, διαχωρισμός της παραλίας σε επιμέρους τμήματα, όπου αλλού θα επιτρέπεται η πρόσβαση και αλλού θα επισημαίνεται ο κίνδυνος.

Πως βλέπετε τη σεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα μετά  το 2003 που έκανε το μεγάλο σεισμό;

Η περίοδος επανάληψης τέτοιων  σεισμών στη Λευκάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη, της τάξεως των 60-70 χρόνων κατά μέσο όρο. Ο χρόνος που πέρασε δεν είναι πολύ μεγάλος για να πούμε ότι περιμένουμε έναν σεισμό άμεσα. Αυτή η θέση ενισχύεται και από το γεγονός ότι είχαμε και τον περσινό σεισμό στην Κεφαλονιά που ήτανε περίπου σαν το σεισμό της Λευκάδας, δηλαδή στο ίδιο ρήγμα, στην ίδια τεκτονική δομή. Οπότε έχοντας και το σεισμό της Λευκάδας, έχουμε περαιτέρω εκτόνωση των δυνάμεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς για έναν μεγάλο σεισμό, μάλλον οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές. Τώρα για σεισμούς της τάξεως των 3 έως 5 ρίχτερ, μέχρι 5μισι , δεν νομίζω να υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί ο δομημένος ιστός είναι πάρα πολύ ανθεκτικός. Οι δομές, δηλαδή και οι υποδομές έχουν δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερους σεισμούς και έχουν ανταπεξέλθει.

Σας ευχαριστούμε

20:39:24

2015-03-28