Λιμενοδεξαμενή Καρυάς:Έργο που ξοδεύτηκε 1δις δρχ. και δεν λειτούργησε ποτέ! Στάθης Βλάχος:θα προσπαθήσω να το ολοκληρώσω

Το έργο κατασκευής της λιμενοδεξαμενής που θα εξυπηρετούσε την άρδευση του κάμπου της Καρυάς, μιας περιοχής 1000 περίπου στρεμμάτων που θα μπορούσε έτσι να καλλιεργηθεί καλύτερα, δίνοντας δουλειά σε αρκετούς πολίτες και ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, παρότι ξοδεύτηκαν 1δις δραχμές την εποχή εκείνη. Θέλοντας να μάθουμε την ιστορία του έργου, αλλά και αν υπάρχει σκέψη να ολοκληρωθεί, απευθυνθήκαμε στον υπεύθυνο της Δ.Ε Καρυάς, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Στάθη Βλάχο.

Πείτε μας τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου, πότε χρηματοδοτήθηκε και πότε ξεκίνησε;

Το έργο αυτό είχε και έχει μία πολύ μεγάλη προοπτική για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της Λευκάδας.

Ήταν σε δύο μέρη. Το ένα μέρος ήταν για να γίνει η λιμνοδεξαμενή, ο χώρος αποθήκευσης του νερού, μαζί με δύο φράγματα που ήταν σε απόσταση ενός χλμ και το δεύτερο μέρος του έργου ήταν το κομμάτι της άντλησης.  Ένα αντλιοστάσιο που θα λειτουργούσε για να βγάζει το νερό από το κάμπο και να γεμίζει τη λιμνοδεξαμενή αλλά και να ποτίζει τη θερινή περίοδο το μέρος. Το πρώτο κομμάτι του έργου, που έγινε όταν ήμουν και εγώ πρόεδρος στην Καρυά, ξεκίνησε το 1991 και είχε προϋπολογισμό 700 εκατομμύρια δραχμές. Ήταν ένα έργο, που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών, ενταγμένο σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορούσε κατασκευή λιμνοδεξαμενών  για μικρά νησιά. Το πρώτο κομμάτι του έργου ολοκληρώθηκε το 1996 και το δεύτερο που αφορά το αντλιοστάσιο, άρχισε να κατασκευάζεται το 1999 και τελείωσε το 2001. Είχε προϋπολογισμό 410 εκατομμύρια δραχμές και με την έκπτωση πήγε στα 213, ενταγμένο στο πρόγραμμα ΣΑΝΑ (κάτι αντίστοιχο με το σημερινό ΕΣΠΑ).

Άρα το έργο τελείωσε;

Βεβαίως το έργο τελείωσε. Έγινε η εγκατάσταση μέσα σε κτήριο όπως προβλεπόταν  των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων που όμως ποτέ δεν λειτούργησαν. Το 2001 το υπουργείο Γεωργίας ή η τότε Νομαρχία Λευκάδας έκανε πρόταση στον τότε Δήμο Καρυάς να παραλάβει το έργο. Είμαι βέβαιος ότι το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Καρυάς, δεν δέχτηκε να παραλάβει το έργο. Αν θυμάμαι καλά με την πρόφαση ότι δεν είχε λειτουργικότητα. Ότι δηλαδή είχε ελλείψεις όλο το έργο, στο σύνολό του.  Κάτι που δε νομίζω ότι ισχύει. Και το έργο έμεινε μετέωρο. Τώρα ιδιοκτησιακά ανήκει στην περιφέρεια.

Θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα εάν λειτουργούσε κανονικά το έργο;

Το πρόβλημα της αποστράγγισης του κάμπου ήταν ένα πρόβλημα που και τώρα υπάρχει λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που μαζεύεται. Ιδιαίτερα σε χρονιές όπως η φετινή με πολλές βροχοπτώσεις. Υπάρχει μία δυνατότητα στο άκρο του κάμπου, που είναι οι λεγόμενοι καταποτήρες, που είναι φυσικές αποβάθρες και με κατάλληλα τεχνικά έργα θα μπορούσε να αποστραγγίζεται ο κάμπος.

Επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα που ο  τότε Δήμος Καρυάς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και που εντάσσεται στη βασική λειτουργία του έργου, είναι ο λεγόμενος αναδασμός. Στην περιοχή του Κάμπου, μία περιοχή 1000 στρεμμάτων, οι ιδιοκτησίες είναι κατακερματισμένες. Δεν αποτελούν μία ενιαία ενότητα για να καλλιεργηθεί ο κάμπος. Εγώ τότε είχα κάνει μία προσπάθεια να κάνω έναν αναδασμό. Είχα προχωρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια υπήρχαν προβλήματα με τα όρια των ιδιοκτησιών, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες είχαν φύγει και οι κληρονόμοι δεν ήξεραν ακριβώς τα όρια τους. Αλλά είχαμε κάνει μέχρι το 1998 που έφυγα έναν στοιχειώδη αναδασμό που δεν ολοκληρώθηκε.

Σε τι κατάσταση είναι το έργο τώρα; Τι σκέπτεστε να κάνετε;

Επισκέφτηκα το έργο, το οποίο είναι λεηλατημένο κατά κάποιο τρόπο, ως υπεύθυνος της Δ.Ε Καρυάς. Η λιμνοδεξαμενή υπάρχει αλλά έχουν καταστρέψει τη μεμβράνη. Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός δεν ξέρω σε ποια κατάσταση είναι, καθώς πρέπει να έρθει η εταιρία που τον εγκατέστησε για να δούμε αν λειτουργεί. Αλλά πιστεύω ότι δεν λειτουργεί.

Δηλαδή τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν πήγαν χαμένα;

Πιστεύω ότι τα πιο πολλά έχουν χαθεί. Ελπίζω και αγωνίζομαι να μη χαθεί το όραμα του έργου, και να γίνει κάποτε. Ειδικά στις μέρες που περνάμε σήμερα ως χώρα, το να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, είναι κάτι πολύ σπουδαίο αν μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά δεν ξέρω αν για ένα έργο για το οποίο δαπανήθηκαν τόσα χρήματα, θα θελήσει η Ε.Ε. και το κράτος να το ξαναχρηματοδοτήσει. Κάνω μία προσπάθεια να περάσει ιδιοκτησιακά από την Περιφέρεια στο Δήμο με τη σκέψη ότι ο Δήμος έχει μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό να το λειτουργήσει, αν είναι να το ξαναφτιάξουμε.

Έχετε απευθυνθεί στην Περιφέρεια;

Ναι με ένα έγγραφο και είμαστε σε διαδικασία να μεταφέρουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Δήμο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κάνει μία μελέτη που να λέει με λεπτομέρειες σε ποια κατάσταση είναι και τι θέλει για να λειτουργήσει το έργο ώστε να ψάξουμε να βρούμε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να χρηματοδοτηθεί.

Είναι μια διαδικασία που κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν πολύ σοβαρά για να δούμε αν μπορούμε κάτι να κάνουμε.  Ο Δήμος δυστυχώς δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό για να συντάξει μία τέτοια μελέτη. Όμως από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου θα πρέπει να δούμε αν πιστεύουμε στη δημιουργία ενός τέτοιου αναπτυξιακού έργου για το νησί και αν πραγματικά πιστεύουμε να δώσουμε μία προτεραιότητα. Εγώ πάντως πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθούμε με το έργο αυτό, γιατί μπορεί να καλύψει μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο ευφορίας στον κάμπο που με την κατάλληλη μελέτη για το τι να καλλιεργηθεί μπορεί να αποδώσει.  Από εκεί και πέρα είναι θέμα προτεραιοτήτων αν εμείς θα το προχωρήσουμε. Υπάρχει αισιοδοξία, είμαι αισιόδοξος και θα προσπαθήσω αυτό το έργο να το ολοκληρώσω, γιατί πιστεύω ότι θα δώσει πολύ μεγάλη προοπτική στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της Λευκάδας.

Να το ευχηθούμε κ. Βλάχο. Σας ευχαριστώ

07:40:56

2015-03-09