Το ημιτελές θέατρο Λευκάδας επισκέφτηκαν Γκερέκου, Γαλιατσάτος παρουσία του Δημάρχου και Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας

Το ημιτελές θέατρο Λευκάδας, επισκέφτηκε σήμερα το απόγευμα η υφυπουργός πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου, στα πλαίσια της επίσκεψής της στο νησί της Λευκάδας, προκειμένου να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ως επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Μεγάλο Ιόνιο».

Η κα Γκερέκου, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της αποπεράτωσης του θεάτρου στη Λευκάδα, τόσο από τη θέση της υφυπουργού, όσο και από τη θέση της επικεφαλής του συνδυασμού «Μεγάλο Ιονίο», όπως είχε δηλώσει μάλιστα και στην προεκλογική της ομιλία στην Λευκάδα, καθώς και σε συνεντεύξεις της στον τοπικό τύπο.  «Το θέμα αυτό με έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Ξέρω ότι υπάρχουν εμπλοκές, αλλά πρέπει να μην αναλωθούμε στην επίρριψη ευθυνών, αλλά να συμφωνήσουμε όλοι ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί. Υπάρχει μία έντονη πολιτισμική δραστηριότητα σε αυτό το νησί και θέλει να εκφραστεί μέσα από έναν κατάλληλο χώρο», είπε η κα Γκερέκου.

Συνοδεία του Δημάρχου Λευκάδας, Κώστα Δρακονταειδή, αλλά και με την παρουσία του Περιφερειαρχή Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου  και του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θεόδωρου Χαλικιά, επισκέφτηκαν το χώρο  του ημιτελούς θεάτρου Λευκάδας, ο οποίος όμως βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη.

Οι εντυπώσεις της από την εγκατάλειψη του χώρου ήταν δυσάρεστες, αλλά όχι όμως και από την προοπτική του. Η ίδια τόνιζε συνέχεια, ότι είναι απαράδεκτο ένας τόπος όπως είναι η Λευκάδα, με τόσο πλούσια πολιτιστική ιστορία και δραστηριότητα, να μην έχει ένα θέατρο. Για το λόγο αυτό είναι διατεθειμένη να συμβάλλει, με όποιον τρόπο μπορεί, και από όποια θέση, στην όσο το δυνατόν συντομότερη αποπεράτωσή του.  Ωστόσο ο χώρος, ως κατασκευή, είναι εξαιρετικός, όπως πρόσθεσε και με πολλές δυνατότητες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Λευκάδας , ο οποίος σε συνεργασία με το Δήμαρχο, δηλώνει πρόθυμος να συμβάλλει στην απεμπλοκή του έργου και στην ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ωστόσο όπως τόνισε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η απαίτηση του υπουργείου της επιστροφής του ποσού των 3.780.000 ευρώ  ως έργο μη ολοκληρωμένο.  Το κτήριο για να ολοκληρωθεί απαιτεί γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ*, οπότε, θα πρέπει, είπε ο Περιφερειάρχης, να πείσουν την κυβέρνηση για την από κοινού πρόθεσή τους να ολοκληρωθεί το έργο, ώστε να μη χαθεί το ήδη υπάρχον ποσό των 3.780.000 ευρώ. «Μπορούμε να κάνουμε μία ευρύτερη σύσκεψη, να καθορίσουμε ο καθένας τις ευθύνες του, (Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο), για να πάμε σε μία ταχύτητα ξεπέρασης των προβλημάτων και αναζήτησης πόρων», ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους στο χώρο, η υφυπουργός πολιτισμού, ο Περιφερειάρχης Λευκάδας και ο Δήμαρχος Λευκάδας,  συμφώνησαν στη μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να δοθεί μία λύση το συντομότερο δυνατόν και να προχωρήσει το έργο.

Η κα Γκερέκου έλαβε μια πλήρη  εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης, στους χώρους πολιτισμικής δραστηριότητας του Δήμου, οι οποίοι δεν προσφέρουν  την απαιτούμενη ασφάλεια στους χρήστες τους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Το φουαγιέ, του θεάτρου που λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές δραστηριότητες το χειμώνα, δεν καλύπτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την χρήση του, όπως διαπίστωσε η κα Γκερέκου. Συγκεκριμένα έχει σπάσει μία κολώνα, δεν υπάρχει φωτισμός, και ένα μέρος του ταβανιού είναι έτοιμο να πέσει.  Ακατάλληλος κρίνεται όμως και ο προσωρινός χώρος του Ανοιχτού θεάτρου, ο οποίος είναι ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, και είναι εκτεθειμένος στους ανέμους.

Ο Δήμαρχος είπε ότι για την απεμπλοκή της υπόθεσης απαιτείται πολιτική βούληση, καθώς σε αυτήν εμπλέκεται η Κτηματική Υπηρεσία, η οποία βάζει φραγμούς ,« Εμείς θεωρούμε ότι το θέατρο είναι προτεραιότητά μας, γιατί δεν μπορεί να είμαστε το μοναδικό νησί που δεν έχει έναν κλειστό χώρο θεάτρου» , είπε συγκεκριμένα, ενώ δεσμεύτηκε ότι «από αύριο κι όλας»  θα ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο, καθώς «είμαστε αποφασισμένοι να το προχωρήσουμε με όποιο κόστος».

Η κα Γκερέκου, κατά την αποχώρησή της από το ημιτελές θέατρο Λευκάδας, έκανε την εξής ευχή: «Εύχομαι σε ενάμιση χρόνο από τώρα να κάνουμε τα εγκαίνια».

Ας ελπίσουμε η ευχή της να πραγματοποιηθεί.

 

Ρούλα Γιαννουλάτου

 

*στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή του Ανοιχτού θεάτρου.

 

2014-09-14