Πρώτη Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία θα λαμβάνουν χώρα από εδώ και πέρα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μία αίθουσα η οποία, παρά την ανακαίνιση, από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, εξακολουθεί να παραμένει δυσλειτουργική για τις συνεδριάσεις τόσο του Δημοτικού και ακόμα περισσότερο του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξαιτίας της μικρής χωρητικότητάς της. Λαμβάνοντας υπόψη, μάλιστα, το γεγονός της ενεργούς μελλοντικής συμμετοχής των πολιτών της Λευκάδας σε αυτήν την αίθουσα, όπως η δημοκρατία προστάζει, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι δεν έχει προβλεφθεί αρκετός χώρος για την υποδοχή των πολιτών αυτών, αφού μόνο ο αριθμός των δημοσιογράφων και των συμβούλων, φαίνεται να  υπερκαλύπτει το χώρο.

Παρόλ’ αυτά η ποιότητα παροχών του συγκεκριμένου χώρου, ήταν σαφώς ανώτερη από την προηγούμενη αίθουσα, του πρώην Δημαρχείου Λευκάδας, η οποία φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, δεδομένου ότι είχε πολύ καλό κλιματισμό και μικρόφωνα. Παροχές που θα διευκολύνουν πάρα πολύ την διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

Ο Δήμαρχος  Κώστας Δρακονταειδής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, στη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στα μέλη του νεοσύστατου Σώματος του Δημοτικού Συμβούλιου, τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Χαλικιά, για αυτήν την παραχώρηση της αίθουσας.

Ο Δήμαρχος, ξεκίνησε το λόγο του, με μία διαπίστωση, ότι η πενταετία που έπεται, θα είναι δύσκολη. Σημαντικό βάρος, είναι διατεθειμένος να δώσει, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, στην ομαλή αλλά και γόνιμη  λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της αλλαγής του μοντέλου άσκησης εξουσίας που είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει. «Το Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλει να γίνει όργανο πολιτικής παραγωγής και με τις αποφάσεις του, να έχει στόχο να δώσει νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πρακτικές που θα είναι βασικοί μοχλοί για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή του τόπου μας», είπε ο Δήμαρχος συγκεκριμένα.  Υποχρέωση έχουν, σύμφωνα με το Δήμαρχο Κ. Δρακονταειδή,  όλοι όσοι απαρτίζουν το Σώμα του Συμβουλίου, να το διαφυλάξουν ώστε να είναι πρότυπο δημοκρατικής διαδικασίας. Όλα αυτά τα αναφέρει, όπως είπε αμέσως μετά, γιατί θέλει «πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία να είναι οι πολίτες, γιατί αν δεν γίνουν πρωταγωνιστές οι πολίτες, τότε δεν έχουν πετύχει και ως δημοτικό συμβούλιο».

Ο Δήμαρχος, εξέφρασε στα μέλη του σώματος, την πρόθεσή του για ομαλή συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με τις όποιες διαφωνίες κι αν υπάρξουν. «Απαιτείται από όλους μας, με πρώτον έχοντα την ευθύνη τον ομιλούντα, πολιτικός πολιτισμός» τόνισε ο νέος Δήμαρχος, αποκλείοντας από τον πολιτικό ορίζοντά του, τις προσωπικές επιθέσεις.

Πρόθεση έχει, όπως είπε, την επίτευξη  μίας καλής επικοινωνίας με τους επικεφαλής των παρατάξεων,  όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του συμβουλίου και η παραγωγή έργου, προς όφελος των πολιτών.

Χαιρετισμό απεύθυναν στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Μαργέλης, θέλησε να συγχαρεί τον Δήμαρχο και τη νέα Δημοτική Αρχή. Στη συνέχεια δήλωσε ότι σε ότι αφορά τον ίδιο και την παράταξή του «Ανοίγουμε Πανιά», οι προθέσεις τους είναι να είναι παρόντες και ενεργοί, όχι με ένα στείρο αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά με προτάσεις, ιδέες, σχέδια και όραμα για τον τόπο. Ο κ. Μαργέλης καλωσόρισε τη πρόθεση του Δημάρχου, για τη μεταξύ τους διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας και τη συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου. «Άλλωστε σε ότι με αφορά προσωπικά, όλα αυτά το χρόνια που ήμουνα σε θέσεις ευθύνης, περισσότερο έμαθα να δημιουργώ, να λύνω προβλήματα και να χρεώνομαι λύσεις προβλημάτων και λιγότερο να αντιπολιτεύομαι», ανέφερε. Τέλος είπε ότι θα ασκήσουν από την πλευρά τους, δημιουργική αντιπολίτευση και καλόπιστη κριτική, με γνώμονα την υποστήριξη του δημοτικού συμφέροντος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας», Βασίλης Αραβανής, ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Ο κ. Αραβανής, είπε ότι η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου του δίνει αισιοδοξία, ενώ τόνισε ότι ένας Δήμος δεν πρέπει να ξεκινάει με τη φράση δεν έχουμε λεφτά. «Λεφτά μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε. Αυτό θα το θεωρούσα μια αποτυχημένη κουβέντα, όταν λέγεται από τη Δημοτική Αρχή», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δήμητρα Σταματέλου, ήταν λιγότερο αισιόδοξη, από τους προηγούμενους ομιλούντες, δεδομένου ότι με βάση το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων που ακολουθεί τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν βλέπει να υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης για τον τόπο, καθώς κινδυνεύουν οι Δήμοι, να μετατραπούν σε διαχειριστές της ακραίας φτώχιας, με τη δημιουργία διάφορων κοινωνικών δομών, από κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία , μέχρι προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Για όλους αυτούς του λόγους, θεωρεί ότι μάλλον δεν θα υπάρξει πολιτική  σύμπνοια και κοινή προσπάθεια, από μεριά της παράταξής της, η οποία στόχο έχει τη βελτίωση των  ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Λακωνικός ήταν στη δήλωση του ο επικεφαλής της παράταξης Δίαυλος, Κων. Γληγόρης, ο οποίος ευχήθηκε συγχαρητήρια στο νέο Δημάρχου και καλή αρχή σε όλους τους συμβούλους. «Εύχομαι αυτό το συμβούλιο να έχει καλή και παραγωγική θητεία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εκλογές του προεδρείου, όπου ήταν και το κύριο μέρος της συνεδρίασης, εκλέχτηκαν σχεδόν ομόφωνα (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης), οι παρακάτω:

Πρόεδρος: Γεώργιος Γεωργάκης ( 31 υπέρ, 2 κατά )
Αντιπρόεδρος: Σωτηρία Γαζή (31 υπέρ, 2 κατά)
Γραμματέας: Φίλιππος  Σκληρός ( 31 υπερ, 2 κατά )

Ακολούθησε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής, καθώς και των εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  (Π.Ε.Δ.)

Τακτικά Μέλη Οικονομικής Επιτροπής

1)Βλάχος Κωνσταντίνος
2)Γκογκάκης Γρηγόριος
3)Κοντογεώργης Ηλίας
4)Κούρτης Γεώργιος
5)Σέρβος Κωνσταντίνος
6)Ζουριδάκης Ευτύχιος
7)Καρφάκη Μαριάννα
8)Σταματέλου Δήμητρα

Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής με απόφαση Δημάρχου έχει οριστεί ο Αντιδήμαρχος Μάρκος Νικητάκης.

Τακτικά Μέλη  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

1)         Βλάχος Ευστάθιος
2)         Γαζής Πάνος
3)         Θερμός Ευάγγελος
4)         Πολίτης Σπυρίδων
5)         Φίλιππας Γεώργιος
6)         Γαζή-Παρασκευά Σωτηρία
7)         Γληγόρης Κωνσταντίνος
8)         Σκληρός Φίλιππος

Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με απόφαση Δημάρχου έχει οριστεί ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Περδικάρης.

Αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) εξελέγησαν:

1)         Κοντογεώργης Ηλίας
2)         Κούρτης Γεώργιος
3)         Περδικάρης Αθανάσιος
4)         Σέρβος Κωνσταντίνος
5)         Νικητάκης Μάρκος
6)         Βικέντιος Νικόλαος
7)         Σκληρός Παναγιώτης
8)         Αραβανής Βασίλειος

Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Δρακονταειδής συμμετέχει χωρίς ψηφοφορία.


Ρ.Γ

2014-09-08