Η ανθρωπιά τους οδήγησε στο θάνατο

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Λευκάδας μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη χθες το μεσημέρι στη Καρυά, στο οινοποιείο  του Σπύρου Ρεκατσίνα, συζύγου της πρώην Δημάρχου Καρυάς, Σεβαστής Κωνσταντινίδη- Ρεκατσίνα, ενός εκ των τριών θυμάτων της τραγωδίας. Τρεις καλοί φίλοι, ο Σπύρος Ρεκατσίνας, ο Διονύσης Ζακυνθυνός Αντιδήμαρχος στον πρώην Δήμο Καρυάς και ο Δημήτρης Κατωπόδης, συνταξιούχος ναυτικός σε εμπορικά πλοία έφυγαν ξαφνικά και αναπάντεχα από την ζωή και όλοι αναθεματίζουν την κακιά  στιγμή.

Η τραγωδία ξεκίνησε όταν ο Σπύρος Ρεκατσίνας και ο Διονύσης Ζακυνθυνός  βρέθηκαν στο οινοποιείο προκειμένου να κάνουν εργασίες στο μοιραίο υπόγειο. Χρόνια φίλοι και συνεργάτες,  φημίζονταν σαν δύο από τους καλύτερους τεχνίτες της Λευκάδας. Μαζί τους, βρισκόταν και ο Δημήτρης  Κατωπόδης, γείτονας του Σπύρου Ρεκατσίνα, καθώς και ένας άλλος χωριανός τους.

Πρώτος στο υπόγειο κατεβαίνει ο Σπύρος Ρεκατσίνας, προκειμένου να ξεκινήσει τη δουλειά του και η παρέα του χάνει τα ίχνη του. Τότε κατεβαίνει ο Διονύσης Ζακυνθυνός, για να δει τι γίνεται και να τον βοηθήσει. Δεν προλαβαίνει όμως να κάνει τίποτε. Οι τοξικές αναθυμιάσεις ήταν τόσο ισχυρές που ο θάνατός τους ήταν σχεδόν ακαριαίος. Ο Δημήτρης  Κατωπόδης δεν έκανε δεύτερη σκέψη. Κατεβαίνει αμέσως και αυτός στο υπόγειο για να βοηθήσει. Βρέθηκε ημιθανής από τον γιο του Αποστόλη δίπλα στον Σπύρο Ρεκατσίνα.

Ο Αποστόλης Κατωπόδης, είχε σπεύσει στο σημείο της τραγωδίας μαζί με συγχωριανούς του και τους συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να βοηθήσουν τους τρεις φίλους και συνεργάτες, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Ο Α. Κατωπόδης κρατώντας την αναπνοή του, κατέβηκε στο υπόγειο προσπαθώντας να βοηθήσει τον πατέρα του και τους φίλους του. Καταλαβαίνει εκεί ότι τα πράγματα είναι άσχημα. Ανεβαίνει και εξοπλίζεται με αυτοσχέδιο μηχανισμό για να έχει οξυγόνο και κατεβαίνει ξανά, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει τον πατέρα του και τους συνανθρώπους του. Ήταν όμως ανθρωπίνως αδύνατο να το καταφέρει. Τα πόδια του  άρχισαν  να λυγίζουν από τις τοξικές αναθυμιάσεις. Βγήκε από το υπόγειο  και λιποθύμησε. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του.

Την προσπάθεια απεγκλωβισμού των θυμάτων ανέλαβε η Π.Υ. Λευκάδας και το ΕΚΑΒ που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας. Πυροσβέστες με μάσκες,  και με κίνδυνο της ζωή τους, κατέβηκαν στο υπόγειο. Ένας πυροσβέστης μάλιστα εισέπνευσε το δηλητηριώδες αέριο και κινδύνευσε  η ζωή του. Νοσηλεύτηκε χθες στο Νοσοκομείο Λευκάδας και έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών, οι τρεις φίλοι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος τους.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Λευκάδας, Γιάννης Γρηγορόπουλος, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Περί την ώρα 15.15 μέσω ΕΚΑΒ προσεκομίσθησαν νεκροί  διαδοχικά από την Καρυά Λευκάδος  έπειτα από αναφερόμενη εισπνοή αναθυμιάσεων σε δεξαμενή παραγωγής αλκοολούχου ποτού, τρεις άνδρες ηλικίας 63 ετών, 57 ετών και 65 ετών. Κατά την εισαγωγή τους στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων περιστατικών) έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης από την ομάδα ανάνηψης του νοσοκομείου (αναισθησιολόγο, χειρουργό - εντατικολόγο και παθολόγο) για περίπου 40 λεπτά στον καθένα η οποία , δυστυχώς, δεν απέδωσε. Οι άτυχοι άνδρες θα παραπεμφθούν για νεκροψία - νεκροτομή ως ορίζει ο νόμος."

Δελτίο Τύπου για το τραγικό συμβάν  εξέδωσε και το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας.

Συγκεκριμένα αναφέρει

«Ανάσυρση ατόμων από υπόγειο αποστακτήριο στη Λευκάδα»

Για απεγκλωβισμό ατόμων από υπόγειο αποστακτήριο κλήθηκε η Υπηρεσία μας, στις 14:15 χθες, στην Καρυά Λευκάδας. Από το υπόγειο ανασύρθηκαν οι: Ρ.Σ. 63 ετών, Ζ.Δ. 58 ετών και ο Κ.Δ. 63 ετών, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν οκτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα.

Να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας  στις οικογένειες και τους οικείους των θανόντων.

2014-08-15