Με έξωση μέσα στο Δεκαπενταύγουστο απειλούνται το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ιστορικά σωματεία του νησιού

- Στον αέρα το κοινωνικό παντοπωλείο. Δίχως στέγη κινδυνεύουν  να βρεθούν ιστορικά σωματεία του νησιού.

-  Καταλυτική ημερομηνία έξωσης η 15η Αυγούστου 2014, - Να αποβληθούν οι αυθαίρετοι χρήστες ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ακινήτων Δημοσίου

Ένα σημαντικό θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Αραβανή.

Αναλυτικότερα, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με την από 23-7-2014 έγγραφη επιστολή της, με αριθμό πρωτοκόλλου 1136/Φ. ΒΚ30, προς το Δήμο Λευκάδας, ζήτησε την άμεση αποχώρηση όσων υπηρεσιών ο Δήμος στεγάζει στο ακίνητο του Δημοσίου ΒΚ30, επί της οδού Θ. Στράτου και πλατείας Μητροπόλεως. Πρόκειται για ένα κτήριο χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, που χτίστηκε το 1825 και στέγασε το ιστορικό γυμνάσιο θηλέων Λευκάδας *

Να αναφέρουμε ότι στο κτήριο αυτό στεγάζονται  κατόπιν αποφάσεων προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων  αλλά και του τωρινού,  σωματεία του νησιού, όπως  η Φιλαρμονική Ένωση «Άγγελος Σικελιανός» , ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Νέα Χορωδία», τα γραφεία του χορευτικού Συλλόγου Πήγασος ,  ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φάρος , ο Σύλλογος Ζωγραφικής και Αγιογραφίας, και το κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Λευκάδας.

Από την περίοδο 2011-12, που τέθηκαν τα θέματα ανακατασκευής του κτηρίου και  στέγασης του κοινωνικού παντοπωλείου ,  μέχρι σήμερα, υπήρξε μία σειρά αλληλογραφίας και αποστολή φωτογραφικού υλικού για το πώς ήταν το κτήριο και πως έγινε,  καθώς και τακτικές επισκέψεις του δημάρχου Λευκάδας στην Εταιρία Διαχείρισης  Ακίνητων στην Αθήνα αλλά  και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. απόφασης 184/ 23-05-2012  ) για την παραχώρηση του κτηρίου στο Δήμο , τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη, από την ΕΤΑΔ , αλλά αντίθετα μετά από εισήγηση της προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Λευκάδα ο χώρος παραχωρήθηκε στο υπουργείο πολιτισμού για τη στέγαση  των ιστορικών αρχείων και αποφασίστηκε η άμεση απομάκρυνση των  χρηστών του κτηρίου.  Ενός κτηρίου για την ανακατασκευή του οποίου ο Δήμος δαπάνησε από τον προϋπολογισμό του συνολικά το ποσό των 35.000 ευρώ.

Καταλυτική ημερομηνία της έξωσης η  15η Αυγούστου 2014

Η προϊσταμένη της κτηματικής υπηρεσίας Ν. Λευκάδας κα Τζωρτζοπούλου Μαρία, αναφέρει ως καταλυτική ημερομηνία της έξωσης την 15η Αυγούστου 2014. Εάν αυτό δεν γίνει, πρόκειται να πέσουν πρόστιμα στο Δήμο, με αποτέλεσμα επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Η κα Τζωρτζοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλε στις 23 Ιουλίου 2014, τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι πρέπει να παραδώσετε το Ακίνητο του Δημοσίου ΒΚ30 στο οποίο στεγάζονται διάφοροι σύλλογοι το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως τις 15-8-2014. Σε διαφορετική περίπτωση η υπηρεσία μας θα προβεί στην εκτέλεση κατά το νόμο διοικητικών πράξεων αποβολής προκειμένου να παραδοθεί ελεύθερο στην ΕΤΑΔ Α.Ε.»

Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου: «Να αποβληθούν οι αυθαίρετοι χρήστες»

Δυο μέρες πριν, μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου Γρηγόρης Δούνης απέστειλε έγγραφο αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, από την οποία ζητά  να εκτελεστεί η απόφαση της Γενικής Γραμματείας της Δημόσιας Περιουσίας και  να απομακρυνθούν οι αυθαίρετοι χρήστες, όπως τους κατονομάζει,  αναφέροντας τα εξής « Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει ότι έχουν απομακρυνθεί οι αυθαίρετοι χρήστες και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας συνεχώς πιέζει, πρέπει άμεσα να προβείτε στην εκτέλεση των κατά το νόμο διοικητικών πράξεων προκειμένου να αποβληθούν οι αυθαίρετοι χρήστες από το παραπάνω δημόσιο ακίνητο και ακολούθως να παραδοθεί ελεύθερο στην ΕΤΑΔ προς διαχείριση».

Να σημειωθεί δε ότι η προϊσταμένη της κτηματικής υπηρεσίας Ν. Λευκάδας, είχε ενημερώσει τον Δήμο Λευκάδας , για την εκκένωση του χώρου  από τον Φεβρουάριο του 2014, γιατί όπως αναφέρει στο από 10-02-2014 έγγραφό της, με αριθμό πρωτοκόλλου 90/Φ.ΒΚ 30, «δεν βρέθηκαν παραχωρητήρια στους ανωτέρου συλλόγους, τόσο από το Δημόσιο όσο από την ΕΤΑΔ.». Έκτοτε ο Δήμαρχος επισκέφτηκε τον Διευθύνοντα Συμβουλο της ΕΤΑΔ και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το θέμα αυτό, δίχως ωστόσο να λάβει κάποια ικανοποιητική απάντηση.

Επομένως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος  το κοινωνικό παντοπωλείο, μία πολύ σημαντική κοινωνική δομή του Δήμου, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί σε εβδομαδιαία βάση, πάρα πολλούς πολίτες με χαμηλό εισόδημα, να μην βρει χώρο να στεγαστεί, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του, στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Ο Δήμαρχος μάλιστα στην εισήγησή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως « Ο Δήμος δεν διαθέτει άλλο χώρο για τη στέγασή του και σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν το Ιστορικό Αρχείο άδειαζε το χώρο του Δήμου, απαιτούνται εργασίες επισκευής και διαμόρφωσης του χώρου και μεταφορά εμπορευμάτων».

Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο Δήμο Λευκάδας, αφού μέσα στο μικρό διάστημα που μεσολαβεί - το οποίο μάλιστα είναι και το αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν, πρέπει να βρει άμεση λύση στέγασης τόσο των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου όσο και των Φορέων του νησιού. Ενός Δήμου ο οποίος πάσχει από έλλειψη Δημοτικών κτηρίων, καθώς τα υπάρχοντα δεν αρκούν για να φιλοξενήσουν όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Δήμαρχος Λευκάδας: Να γίνει η ανταλλαγή χρήσης των δύο χώρων.

Ταυτόχρονη ανταλλαγή παραχώρησης της χρήσης  των δύο χώρων ζητά με την εισήγησή του ο Δήμαρχος Λευκάδας. Εκείνου δηλαδή που συνορεύει με το διατηρητέο κτήριο του Δημοσίου, το οποίο αυτή τη στιγμή στεγάζει το ιστορικό αρχείο και το οποίο ανήκει στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, προτείνοντας να  μείνει το ιστορικό αρχείο στο κτήριο του Δήμου και να παραμείνουν οι δραστηριότητες του Δήμου και των Σωματείων στο πρώην κτήριο του Γυμνασίου Θηλέων. Ενώ αναφέρει πως κάπως αργά θυμήθηκε το ελληνικό δημόσιο, πως το κτήριο του ανήκει. « Όταν ξεκίνησε ο Δήμος την επισκευή του το 2011 και δαπάνησε 35.000 ευρώ τότε το ελληνικό δημόσιο θυμήθηκε ότι του ανήκει το ΒΚ30. Μέχρι τότε πλήρης αδιαφορία από το υπουργείο οικονομικών και την ΕΤΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους «αυθαίρετους χρήστες» προσθέτει στην εισήγησή του, ότι τα σωματεία δεν στεγάζονται αυθαίρετα αλλά κατόπιν αποφάσεων προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων» και θα πρέπει να λάβουν κοινοποίηση προκειμένου να αναζητήσουν άλλο χώρο για τη στέγασή τους.

Για την σοβαρότητα του θέματος αυτού,  πρότεινε συγκέντρωση των φορέων που συστεγάζονται στο κτήριο και των επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να βρεθεί μία από κοινού λύση για το πρόβλημα αυτό.

Κώστας Δρακονταειδής: Δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα - Πρέπει η κοινωνία να μάθει.

Για το  νέο Δήμαρχο, αυτή η απόφαση δημιουργεί πρωτίστως μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως αναφέρει στην τοποθέτησή του. «Το κοινωνικό παντοπωλείο και ο Φάρος, που είναι θεσμοί αλληλεγγύης δεν μπορούμε να τους πετάξουμε ξαφνικά», λέει συγκεκριμένα. Ως εναλλακτική λύση προτείνει να δουν τους χώρους που έχει το ιστορικό αρχείο σήμερα, προκειμένου να στεγαστεί στο χώρο αυτό το κοινωνικό παντοπωλείο. Γεγονός που σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να φύγει το ιστορικό αρχείο από τον  χώρο του και να μετακομίσει στο κτήριο του δημοσίου και μετά να ακολουθήσει η έξωση. Ο κ. Δρακονταειδής θεωρεί ότι  σε τέτοιας φύσης σημαντικά θέματα πρέπει να κάνουμε κοινωνό και την κοινωνία της Λευκάδας. Για τον λόγο αυτό πρότεινε την έκδοση ενημερωτικού Δελτίου Τύπου, στο οποίο θα καταγράφεται ένα σύντομο ιστορικό αυτού του χώρου, και θα εκτίθεται το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που τείνει να δημιουργηθεί.

Κώστας Ροντογιάννης: Αυτά δεν γίνονται με τελεσίγραφα

Ο κ. Ροντογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης συμφωνεί στο να δοθούν οι χώροι σε όποιον ανήκουν, αλλά «δεν μπορείς να πετάξεις το κοινωνικό παντοπωλείο και τις δομές που υπάρχουν σε αυτό. Αυτά δεν γίνονται με τελεσίγραφα», λέει συγκεκριμένα.

Ζωή Σκιαδά: «Για μια σειρά ετών ο Δήμος θεωρούσε ότι αυτό το κτήριο ανήκει στο Δήμο Λευκάδας» - «Αν δεν είχε ξεκινήσει να φτιάχνεται εκεί το παντοπωλείο νομίζω ότι το κτήριο θα είχε καταρρεύσει και δεν θα είχε ασχοληθεί κανείς»!

Η Αντιδήμαρχος Ζωή Σκιαδά, θέλησε στην τοποθέτησή της, να θυμίσει, ότι  στο παρελθόν δεν είχε τεθεί θέμα ιδιοκτησίας και «για μια σειρά ετών ο Δήμος θεωρούσε ότι αυτό το κτήριο ανήκει στο Δήμο Λευκάδας». Με απόφαση μάλιστα του 2008 όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, το κτήριο αυτό είχε παραχωρηθεί στη Νέα Χορωδία και σε άλλα Σωματεία. Προέκυψε ότι ανήκει στο Δημόσιο, κατά τη διάρκεια των εργασιών που έγιναν για την αναστύλωση του κτηρίου μετά το μεγάλο σεισμό. Με την ευκαιρία της αναστύλωσης, είχε παρθεί η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο να στεγαστεί εκεί το κοινωνικό παντοπωλείο, το 2012 όπου και άρχισε η διαδικασία της έξωσης από την Κτηματική Υπηρεσία. «Αν δεν είχε ξεκινήσει να φτιάχνεται εκεί το παντοπωλείο νομίζω ότι το κτήριο θα είχε καταρρεύσει και δεν θα είχε ασχοληθεί κανείς», είπε χαρακτηριστικά η κα Σκιαδά. «Τότε λοιπόν επικοινώνησε μαζί μου η προϊσταμένη του ελληνικού Δημοσίου και μου είπε ότι χρειάζεται να προσκομίσουμε άδεια του χώρου για να  κάνουμε τις εργασίες.  Εγώ θυμάμαι τους είχα πει μα ποια άδεια χρειάζεστε αφού το κτήριο είναι δικό μας. Και μου απάντησε ότι το κτήριο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και μου έφερε ένα φάκελο που όντως αποδείκνυε ότι το κτήριο ανήκει από το 1905 στο ελληνικό δημόσιο. Από εκεί και πέρα αυτό που εμείς μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να διεκδικήσουμε το κτήριο».

Αναφορικά με την μεταστέγαση του κοινωνικού παντοπωλείου, η κα Σκιαδά θεωρεί ότι το διάστημα μέχρι τις 15 Αυγούστου είναι απαγορευτικό, αφού προαπαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία, με σειρά εγκρίσεων για τις εργασίες που θα απαιτηθούν και για το χρηματικό ποσό που θα δαπανηθεί προκειμένου να εκτελεστούν.

Νίκος Μπρατζουκάκης: Να κάνει ερώτηση ο βουλευτής στη Βουλή!

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπρατζουκάκης, πρότεινε στο Σώμα , την άμεση επέμβαση του βουλευτή Λευκάδας , θέτοντας το θέμα στη Βουλή, ζητώντας ο Δήμος από το Δημόσιο να του δοθούν τα έξοδα που κατέβαλε από τον προϋπολογισμό του για τις επισκευές του κτηρίου, μέχρι τις 15 του μήνα.

Σπύρος Βλάχος: Το κτήριο ανήκει στους Λευκαδίτες!

Ο Σπύρος Βλάχος από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναρωτήθηκε για τον ρόλο του ελληνικού δημοσίου, ο οποίος θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι η αφαίμαξη των πολιτών μέσω των εισπράξεων που απαιτεί με την επιβολή φόρων. «Πρέπει να αντιδράσουμε τελείως διαφορετικά και να πούμε ότι το κτήριο ανήκει στους Λευκαδίτες. Δεν είναι ξεχωριστός ο Δήμος από το Δημόσιο»

Κλείνοντας το θέμα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στην Κέρκυρα  το ελληνικό δημόσιο παραχωρεί δικά του κτήρια σε οργανισμούς της τοπική αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για «σκληρή οικονομίστικη πολιτική» από πλευράς κράτους και για έλλειψη αδιαλλαξίας. «Στις αλλεπάλληλες επιστολές που στείλαμε και πήγα προσωπικά στον κ. Δούνη, ποτέ δεν μας απάντησαν ευθέως. Και μας έστειλαν τελεσίδικα αυτήν την επιστολή. », είπε χαρακτηριστικά.

Αναμένουμε την συνάντηση των φορέων την Δευτέρα, προκειμένου να παρθεί απόφαση για την εξέλιξη του θέματος και να εκδοθεί ένα δελτίο τύπου. Ενώ θα ξανατεθεί σαν θέμα στο επόμενο συμβούλιο της 11ης Αυγούστου στο οποίο όπως είπαν θα κληθεί να παραστεί και ο βουλευτής.

Να αναφερθεί τέλος ότι προηγήθηκε της συνεδρίασης η τήρηση ενός λεπτού σιγή από το Σώμα του Συμβουλίου, στη μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος προέδρου της τοπικής κοινότητας της Καρυάς.

 

*Επισυνάπτουμε το άρθρο που γράφτηκε στην τοπική εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, στο φύλο της 15ης Μάιου 1905, του Διευθυντή και συντάκτη Πάνου Θ. Κουνιάκη, με τίτλο ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΜΑ, το οποίο αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου όπου περιέχεται οριστικώς στην κυριότητα του Δημοσίου το κτήριο του Γυμνασίου και υποχρεώνει το Δήμο να πληρώσει από το 1864 και μετά το αναλογούν ενοίκιο.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΜΑ

Ενώ την επαρχία μας συνέχει βαθύτατο άλγος δια την απειλούμενην κατάργησιν του Πρωτοδικείου της, έτισον δυσάρεστον γεγονός επαυξάνει την θλίψιν όλων των Λευκαδίων, η απώλεια των κτιρίων Δημαρχείου και Γυμνασίου άτινα κατά την εσχάτως υπό του Αρείου Πάγου εκδοθείσαν απόφασιν περιέρχονται οριστικώς πλέον εις την κυριότητα του Δημοσίου, συν τη υποχρέωσει όπως ο Δήμος πληρώσει από του 1864 και έντευθεν τα καθυστερούμενα ως εκ της εκκρεμότητος της δίκης ενοίκια. Η λυπηρά αυτή είδησις συνεπάγει ως συμπέρασμα ότι είνε αδύνατος πλέον η διατήρησις του Γυμνασίου μας διότι καθ` ας έχομεν πληροφορίας η παρά του Δημοσίου εξ 6000 δραχμών αναγραφόμενη κατ` έτος εις τον προυπολογισμόν επιχορήγησις δια το Γυμνάσιο Λευκάδας απηλήφθη και δ` ότι εις το εξής ίνα διατηρηθή το Γυμνάσιον μας όχι μόνο θα πληρώνουσιν οι Δήμοι τους μισθούς του προσωπικού αλλά και το ανάλογον ενοίκιον προς το Δημόσιον δια το κατάστημα. Αλλ` ερωτώμεν: Οι εν Αθηναίς αντιπροσωπεύοντες τον Δήμον δεν ειργάσθησαν επί του ζητήματος τούτου;

Ρούλα Γιαννουλάτου

2014-08-01