Αυλαία για το τριήμερο-αφιέρωμα στον Ιαπωνικό πολιτισμό, στη Λευκάδα (Βίντεο)

Τον κύκλο του έκλεισε το βράδυ της χθεσινής Κυριακής, το τριήμερο-αφιέρωμα στον Ιαπωνικό πολιτισμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον τόπο γέννησης του Λευκάδιου Χερν, την  Λευκάδα,  με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου οικουμενιστή λογοτέχνη.

Το αφιέρωμα περιελάμβανε το διήμερο διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν», τελετή τεϊοποσίας, βραδιά απαγγελίας και παραδοσιακό ιαπωνικό κουκλοθέατρο.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα ατμοσφαιρική ήταν η βραδιά απαγγελίας που πραγματοποιήθηκε στο Ανοιχτό θέατρο της Λευκάδας, με τίτλο «Νοσταλγία: Η αιώνια κατοικία του πνεύματος», βασισμένο σε διηγήματα του Λευκάδιου Χερν. Οι Ιάπωνες καλλιτέχνες Shiro Shano και Kyoji Yamamoto, καθήλωσαν το κοινό, με τη βοήθεια των σκηνικών εγκαταστάσεων, του υποβλητικού φωτισμού και των ηχητικών εφέ. Πριν την έναρξη της παράστασης, ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν, Bon Koizoumi, θέλησε να μοιραστεί με το κοινό της Λευκάδας, την συγκίνησή του,  που παρευρίσκεται στην γενέτειρα του προπάππου του Λευκάδιου Χερν, αυτήν την επετειακή ημέρα καθώς και την υπερηφάνεια του για την ελληνική του καταγωγή (από την πλευρά της μητέρας του προπάππου του, την Ρόζα Κασσιμάτη με καταγωγή από τα Κήθυρα ).

Η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε με το παραδοσιακό Ιαπωνικό Κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku και το έργο ¨Yuki Onna¨ (Η γυναίκα του χιονιού) . Μία δραματοποιημένη ιστορία βασισμένη σε έργο του Λευκάδιου Χερν, την οποία ζωντάνεψαν οι μεγάλες παραδοσιακές Γιαπωνέζικες κούκλες και  η αφήγηση του εξαιρετικού Ιάπωνα ηθοποιού-μουσικού, ο οποίος με την φωνή του υποδυόταν όλους τους ρόλους, παίζοντας ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο μουσικό όργανο. Κατατοπιστική για το κοινό ήταν η αφήγηση της ιστορίας από την κα Ζωή Νικητάκη, καθ ΄ ότι η αφήγηση ήταν στην ιαπωνική γλώσσα και απουσίαζαν οι υπέρτιτλοι.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις και φωτογραφικό υλικό.

Βίντεο με την έναρξη της θεατρικής βραδιάς, που βασίζεται σε κείμενα του Λευκάδιου Χερν, με τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Shiro Shano και Kyoji Yamamoto.

Βίντεο με την λήξη της βραδιάς απαγγελίας

Βίντεο με την έναρξη του κουκλοθέατρου

 

 

Σ.Γ.

2014-07-07