Υγεία σε κρίση

Αναντίρρητο γεγονός αποτελεί η διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, προκαλεί προβλήματα στους νευραλγικούς για τη χώρα τομείς της παιδείας και της υγείας.

Ολόκληρη η χώρα, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με προβλήματα σοβαρά, τα οποία πλήττουν κυρίως το μέσο πολίτη, που αποτελεί και την πλειοψηφία της χώρας μας, προς το παρόν, τουλάχιστον..

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, βροντοφωνάζουν στα κανάλια πώς όλα γίνονται για χάρη ενός καλύτερου μέλλοντος, για αυτό και πρέπει όλοι να δείξουμε κατανόηση και να «θυσιαστούμε».  «Θυσία» και «Μεταβατική Περίοδος» αποτελούν τις πλέον λέξεις σλόγκαν στην εποχή της κρίσης, τις οποίες οι  Έλληνες από καταβολής της δημιουργίας του κράτους συνήθιζαν να εκφέρουν. Παρελθόν και μέλλον ήταν οι λέξεις κλειδιά που είχαν την τιμητική τους στη δημιουργία του υπό ανέγερση έθνους-κράτους. « Οι Έλληνες δεν είμεθα ενεστώς. Ευρισκόμενοι εις μεταβατικήν κατάστασιν, την χειρίστην πασών εν παντί, είμεθα παρελθόν και μέλλον», ανέγραφε το 1879 ο Ισιδωρίδης Ι. Σκυλίσσης στην «Η παρ` ημίν κοσμητογραφία», του περιοδικού Εστία. Το ίδιο γίνεται και σήμερα, 134 χρόνια μετά. Αγνοούν  (σκοπίμως;) να αναφερθούν στη λέξη παρόν.  Την οποία ως φαίνεται δεν εκτιμούμε όπως θα έπρεπε.

Έτσι λοιπόν και σήμερα, για άλλη μια φορά οι πολίτες αυτής της χώρας, βρίσκονται σε μία ακόμα μεταβατική περίοδο, ελπίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον και υπομένοντας το παρόν, κάνοντας θυσίες και αγώνες παράλληλα, ελπίζοντας να φανούν γόνιμοι και να έχουν αποτελέσματα στο «μέλλον».

Αιμορραγίες παντού..

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας, πλήττονται από τους κραδασμούς της κρίσης και της έλλειψης πόρων που αυτή επιφέρει.

Ειδικότερα στην Λευκάδα, το νοσοκομείο δίνει καθημερινές μάχες επιβίωσης, καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και η απουσία χρηματοδοτικών πόρων, δυσχεραίνουν και πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να απειλούν τις  ζωές συνανθρώπων μας.

Μπορεί να ανακοινώνονται τα ευχάριστα για όλους νέα για την υπογραφή της σύμβασης του υπό ανέγερση νέου νοσοκομείου Λευκάδας, στην οποία έχει εγκατασταθεί και ο εργολάβος, αλλά κτήριο δίχως ιατρικό προσωπικό, στερείται παρουσίας λόγου υπάρξεως.

Συγκεκριμένα η χρονίζουσα πλέον απουσία του ενός από τους τρεις παιδιάτρους του νοσοκομείου, ο οποίος έχει μεταφερθεί με απόσπαση στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών, διαταράσσει την ασφάλεια της καθημερινής παροχής υπηρεσιών υγείας στην υψηλότατης προτεραιότητας ομάδας των παιδιών, αφού οι δύο εναπομείναντες παιδίατροι δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι εφημερίες. Ο συγκεκριμένος γιατρός του οποίου η απόσπαση έληξε στις 7/2/13, πήρε επιπλέον εξάμηνη παράταση, για τις ανάγκες της ΜΕΘ Πατρών.

Επιπλέον σε αυτό το ήδη υπάρχον άλυτο προς το παρόν θέμα, έρχεται τώρα να προστεθεί και μια δεύτερη απουσία νεφρολόγου αυτή τη φορά, ο οποίος λείπει σε κανονική άδεια, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να έχει μείνει με έναν μόνο νεφρολόγο, ο οποίος καλείται να καλύψει τρεις βάρδιες! Σε εκκρεμότητα επίσης παραμένει και το θέμα του ενός παθολόγου από τους πέντε συνολικά, ο οποίος έχει μετακινηθεί στο Νοσοκομείου Αιγίου.

Ωστόσο, όπως μας πληροφόρησε και η διοικήτρια του νοσοκομείου κα Μαριάνθη Μεσσήνη, όλα τα προβλήματα φαίνεται να βαίνουν προς την λύση τους, καθώς υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ της διοίκησης του Νοσοκομείου, της 6ης Υ.ΠΕ. και του Βουλευτή Λευκάδας, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά με έγγραφα και επισκέψεις στο Υπουργείο, να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη επιστροφή του παιδιάτρου, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν και πότε θα γίνει.

Γίνονται επιπλέον προσπάθειες για να  προσλάβουν επικουρικό παιδίατρο, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα και για να καλυφθούν οι εφημερίες, αλλά και νεφρολόγο ή άλλης ειδικότητας συναφή με την νεφρολογία, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μην αναγκαστούν οι νεφροπαθείς να πάνε σε άλλες μονάδες, οι οποίες δεν έχουνε κανένα κενό.  Πχ η Πρέβεζα έχει μόνο μία βάρδια, ενώ η νεφρολογική Λευκάδας έχει τρεις.  Η άδεια του γιατρού μπορεί να είναι κανονική, παρόλα αυτά τίποτε δεν αποκλείει το σενάριο μη επιστροφής του. Μετά το τέλος του μήνα, όπου και τελειώνει η άδεια του, θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι.

Οι οικονομικοί πόροι του νοσοκομείου μπορεί να είναι εξαιρετικά ασθενείς, κάτι που θα είχε αποφευχθεί εάν ο ΕΟΠΠΥ ήταν συνεπής στις οφειλές του ως προς το Δημόσιο Νοσοκομείο Λευκάδας, ωστόσο γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλους τους προαναφερθέντες, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του προσωπικού του νοσοκομείου, προκειμένου να διασφαλίζεται καθημερινά η ομαλή λειτουργία του και να εξασφαλίζεται κατά συνέπεια η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, όπως μας διαβεβαιώνει και  η διοικήτρια.

Αυτή τη στιγμή τα μοναδικά χρήματα που έχει το νοσοκομείο για να καλύπτονται οι ανάγκες του, συγκεντρώνονται από τα εξωτερικά ιατρεία (νοσήλια ασθενών ) και από τις επιχορηγήσεις του υπουργείου. Αναμένονται τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία συμπεριλαμβανομένου  και του ΕΟΠΠΥ.

2013-03-14

Σπυριδούλα Γιαννουλάτου