Άσκοπη και καταστροφική η κατάργηση ή συγχώνευση των βιβλιοθηκών μας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΥΚΑΔΟΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1953
Διεύθυνση:    Ροντογιάννη 11,
Λευκάδα 31100
Πληροφορίες:  Μαρία Ρούσσου
Τηλέφωνο:       26450-22502
Fax:                   26450-21047
e-mail:              
vivllefk@sch.gr 

Αρ. Πρωτ.  21
Λευκάδα   23/1/2013

Προς
Βουλευτή Λευκάδας
κ. Θ. Σολδάτο

Δήμαρχο Λευκάδας
κ. Κ. Αραβανή

Αντιπεριφεριάρχη Ιον.Νήσων
κ. Θ. Βερύκιο


Θέμα: Ενημέρωση για «εξορθολογισμό» Βιβλιοθηκών

Με αφορμή έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με «εξορθολογισμό» των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, κατάργηση ΝΠΔΔ, συγχωνεύσεις κλπ, το οποίο εμπνέει ανησυχία για την τύχη της Βιβλιοθήκης μας και φόβο για  συρρίκνωσή της, σας κοινοποιούμε το σκεπτικό του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης μας, που έχει διαβιβασθεί στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας Θ.Π.Α., καθώς και άρθρο της υπογράφουσας, δημοσιευμένο, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Συλλόγου Υπαλλ.Δ.Β.,
Το Εφορευτικό Συμβούλιο  επισημάνει, προκειμένου να ληφθούν σοβαρά υπόψη για όποια διαδικασία  «εξορθολογισμού»  τα εξής :
• Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας έχει 60.000 τόμους βιβλίων, χειρόγραφα, παλαίτυπα, σύγχρονο υλικό, ψηφιακό, Μουσείο (με 200 μεταβυζαντινές εικόνες και κειμήλια από το 15ο αι.), χαρακτικά και χάρτες (απ’ το 16ο αι.), κειμήλια επιφανών Λευκαδίων, Συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης.
• Στεγάζεται από το 1953 σε ιστορικά διατηρητέο κτίριο (19ου αι.) του Ελληνικού Δημοσίου, με σύγχρονες προδιαγραφές, που διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού, συναγερμού, πυρόσβεση, εγκαταστάσεις πρόσβασης, εξοπλισμό Η/Υ για ΑΜΕΑ.
• Η Βιβλιοθήκη πρωταγωνιστεί, παράλληλα με τις λειτουργίες Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού.
Έχει εκδώσει βιβλία ιστορικού, πολιτιστικού περιεχομένου.
Έχει ενεργή παρουσία με εκδηλώσεις, πολλαπλές δράσεις, μεγάλη επισκεψιμότητα και δανεισμούς (150 ημερησίως) - 5.000 τακτικά μέλη - και  αποδοχή στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα.
• Πρόσφατα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης μας ευρεία συνάντηση Δημοσίων Βιβλιοθηκών με εποικοδομητικά αποτελέσματα.
• Η συνολική ετήσια επιχορήγηση από το Υπουργείο για το 2012 ήταν μόλις 5.000,00€, ενώ οι δωρεές φίλων της Βιβλιοθήκης, που έχουν κερδηθεί με την ενεργή παρουσία και εμπιστοσύνη, ενισχύουν ουσιαστικά και συμπληρώνουν.
• Υπηρετεί ένας (!) μόνιμος υπάλληλος, που με την αρωγή αποσπασμένων εκπαιδευτικών  και εθελοντών, υποστηρίζουν (και με νέες τεχνολογίες) την εκπαιδευτική κοινότητα (με εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις σχολείων) και προάγουν τη Βιβλιοθήκη σε δραστήριο πολιτιστικό φορέα.
• Το άμισθο Εφορευτικό Συμβούλιο δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος.
• Η Βιβλιοθήκη μας είναι η μοναδική Δημόσια Βιβλιοθήκη σε ευρύτατη περιοχή
και εξυπηρετεί άρτια τους πολίτες της Λευκάδας  και των γύρω περιοχών, καθώς και τους πολυάριθμους επισκέπτες, με ελάχιστο κόστος και ελάχιστο προσωπικό.


Εξορθολογισμός  (Συρρίκνωση)  Δημοσίων Βιβλιοθηκών
της Μαρίας Ρούσσου,
Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δημοσίων Βιβλιοθηκών

Το Υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης με έγγραφό του της 7.1.2013 ζητά στοιχεία των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, μέσω του υπουργείου μας, για να τις «εξορθολογήσει» και συγκεκριμένα αναφέρει κατάργηση ΝΠΔΔ, συγχωνεύσεις, κλπ 

Να κερδίσουν τι?
Να μειώσουν τις δαπάνες των Βιβλιοθηκών μας, που προσφέρουν θαυμάσιο, απαραίτητο και μετρήσιμο έργο, εξυπηρετώντας  εκατομμύρια  πολίτες, με  «αστρονομικές»  επιχορηγήσεις που κινούνται από 2.000 – 10.000 € ετησίως για κάθε βιβλιοθήκη?
Να μειώσουν το προσωπικό που είναι στην πλειοψηφία από 1 (!) - 4 άτομα και παράγει έργο για 10?? το οποίο αμειβόταν και  αμείβεται με τις χαμηλότερες αποδοχές σ’ όλο το Δημόσιο?
Να καταργήσει τα Εφορευτικά Συμβούλια που είναι άμισθα και δεν κοστίζουν ούτε 1 €?

Το μόνο που μπορεί να  καταφέρουν  είναι να ακυρώσουν ότι έγινε χρόνια ολόκληρα με την εργατικότητα  ελάχιστων ρομαντικών  ευσυνείδητων που με περισσό μεράκι έκαναν τις βιβλιοθήκες μας οάσεις  πολιτισμού.

Ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες για τον κόσμο οι βιβλιοθήκες μας είναι καταφύγιο και μόνη διέξοδος σαν κέντρα πληροφόρησης, με ευρύτατη  - σφαιρική δράση. Και πιο ιδιαίτερα για άνεργους, μετανάστες κλπ ευπαθείς ομάδες .

Και η δια βίου μάθηση? Η κοινωνία της πληροφορίας?

Ας μας καλέσουν εν τέλει αρμοδίως  να τους εξηγήσουμε με στοιχεία ότι ο «εξορθολογισμός» του  τομέα μας εν πολλοίς είναι άσκοπος  και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Υποστήριξη θέλουν οι Βιβλιοθήκες μας,  όχι συρρίκνωση.

Και εν πάσει περιπτώσει ας «ακούσουν» τις «Βιβλιοθήκες» να μιλήσουν για τις Βιβλιοθήκες.

Μαρία Ρούσσου ,
Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δημοσίων Βιβλιοθηκών

2013-02-12

 

 

Παρακαλούμε, εφόσον γνωρίζετε  τη σημασία και το έργο της Βιβλιοθήκης μας, να κοινοποιήσετε (Κοινοβούλιο, Περιφέρεια, Δημοτικό Συμβούλιο κλ.π) και να στηρίξετε με κάθε τρόπο τη διατήρηση και την ανάπτυξή της.

 

Η Προϊσταμένη

 

Μαρία Ρούσσου