Τριγμοί στη συνοχή της παράταξης Σπύρου

Οι τριγμοί της συνοχής της παράταξης Σπύρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνεχίζονται και, παρά τις επανειλημμένες επαφές του Περιφερειάρχη μέσα στην εβδομάδα και τη συνάντηση της ομάδας του το Σάββατο, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να τον ικανοποίησε...
Ο λόγος για τις εκλογές προεδρείου του Περιφερειακού αλλά και οικονομικής επιτροπής, που ολοκληρώθηκαν στις δυόμισι το μεσημέρι (!).

(Στη φωτογραφία: ο πρώην και ο νυν στη θέση του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου, δείχνει το κοντράστ συναισθημάτων)


Οριακά για τον πρόεδρο

Με αριθμό ψήφων όσα είναι και τα μέλη της πλειοψηφίας (25), εξελέγη πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Νίκος Μηλιώτης, ενώ αντιπρόεδρος αναδείχθηκε με μία ψήφο περισσότερη η Ανδρομάχη Δαγκλή από την αντιπολίτευση.

Στη διαδικασία εκλογής προεδρείου του σώματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, γραμματέας εξελέγη ο (μέχρι χθες αντιπρόεδρος) Γιάννης Αγαλιανός, με 35 ψήφους.

Πάντως, αν και θεωρητικά ο κ. Μηλιώτης συγκέντρωσε το απόλυτο της παράταξής του αλλά όχι προτιμήσεις από την αντιπολίτευση, στελέχη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας υποστήριζαν ότι υπήρχαν απώλειες τις οποίες μάλιστα ανέβαζαν σε τουλάχιστον 6. Απώλειες τις οποίες απέδιδαν σε ενδοπαραταξιακή δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο Σπύρος Σπύρου χειρίστηκε την επιλογή για τη θέση του προέδρου, το “`αδειασμα” στο Χρήστο Άνθη αλλά και τις αρχικές προτάσεις για ανάληψη της θέσης στους Κώστα Γιαννακούρη και το Λευκαδίτη Γιάννη Μαλακάση, πρόταση που στη συνέχεια ο ίδιος πήρε πίσω για να προτείνει τη θέση στον κ. Μηλιώτη.

Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η διήγηση συμβούλου από την ελάσσονα αντιπολίτευση στο CorfuPress.com: «Χθες, σύμβουλοι της παράταξης Σπύρου μας έλεγαν ότι η πρόταση για τον πρόεδρο θα έχει έξι απώλειες, όπερ και εγένετο»...

Συμφωνία που δεν τηρήθηκε;

Ένα ακόμα στοιχείο που ίσως δείχνει απώλειες, είναι οι πληροφορίες που φέρουν τους συμβούλους της παράταξης Μπεριάτου (ο οποίος απουσίαζε σήμερα) εξαιρετικά δυσαρεστημένους για την εξέλιξη της διαδικασίας. Πληροφορίες από την παράταξη αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σπ. Σπύρου επικοινώνησε με τον Η. Μπεριάτο και του ζήτησε να στηρίξουν στην ψηφοφορία τον κ. Μηλιώτη για τη θέση του προέδρου και, ως ανταπόδοση, θα στήριζε η πλειοψηφία το σύμβουλο που θα πρότεινε η παράταξη για τη μία από τις δύο θέσεις της αντιπολίτευσης στην οικονομική επιτροπή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπεριάτος συμφώνησε και σύμβουλοί του έδωσαν θετική ψήφο στο νυν πρόεδρο. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα για την «ανταπόδοση», παρά το ότι διεξήχθησαν τρεις ψηφοφορίες, ο υποψήφιος του «Αρχιπελάγους» Α. Βλάχος δεν εξελέγη λαμβάνοντας μάλιστα τις λιγότερες ψήφους!

Σοβαρές απώλειες στην Οικονομική Επιτροπή

Τα πράγματα, όμως, ήταν δύσκολα για την ηγεσία της Περιφέρειας στην οικονομική επιτροπή, όπου εκεί και μαθηματικά υπήρξαν πολλές διαρροές. Ο Σπύρος Σπύρου είχε σοβαρές απώλειες στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της επιτροπής, αφού δεν κατόρθωσε να εκλέξει με την πρώτη ψηφοφορία και τους τέσσερις παρά το ότι είχε προτείνει τέσσερις, όσες και οι θέσεις για τη συμπολίτευση.

Με παρόντες όσον αφορά την απαρτία 40 περιφερειακούς συμβούλους, ο Δ. Σκληρός έλαβε 20 ψήφους, χάνοντας τουλάχιστον 5 συμβούλους της πλειοψηφίας (παρόντες ήταν 25)!

Ο Δ. Σκληρός δεν κατόρθωσε να πάρει όλες τις ψήφους της πλειοψηφίας ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία, λαμβάνοντας 24 σταυρούς (είχε τουλάχιστον μία απώλεια).

Ποιοι εξελέγησαν

Οι τέσσερις που εκλέχθηκαν με την πρόταση Σπύρου είναι οι Τζόγια Γρουζή (26), Αιμιλία Μόσχου (31), Δημήτρης Καρύδης (30) και Δημοσθένης Σκληρός (20).

Η αντιπολίτευση πρότεινε: Το Ιόνιο Αρχιπέλαγος τον Άγγελο Βλάχο, ο Γ. Καλούδης πρότεινε τον Δ. Πουλιέζο, ο Θ. Γουλής πρότεινε τον Γ. Κορφιάτη, ο Θ. Γαλιατσάτος αυτοπροτάθηκε ως ο μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος της παράταξής του, ενώ ο Σ. Βλάχος δεν πρότεινε τον εαυτό του θεωρώντας ότι θα πρέπει να εκπροσωπηθούν μεγαλύτερες παρατάξεις αφού μόλις δύο σύμβουλοι από την αντιπολίτευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιτροπή.

Τελικά, στη δεύτερη ψηφοφορία εκλέχθηκε ο Γιάννης Κορφιάτης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με 22 ψήφους, έχοντας προφανώς ψήφους και από συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας. Στην τρίτη ψηφοφορία εκλέχτηκε ο Δημήτρης Πουλιέζος από την «Επτανησιακή Αναγέννηση» με 19 ψήφους, αφήνοντας έξω τον Ά. Βλάχο του Ιονίου Αρχιπελάγους...

Πρόταση Γουλή για άτυπη συμμετοχή όλων

Ο Θεόδωρος Γουλής πρότεινε να προσκαλείται σε κάθε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ένας εκπρόσωπος κάθε παράταξης με δικαίωμα λόγου αλλά όχι δικαίωμα ψήφου, προκειμένου να τηρείται ο κανονισμός και να μην κινδυνεύουν με ακύρωση οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής.  Με την πρόταση αυτή, συμφώνησε τόσο ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος όσο και ο Σωτήρης Βλάχος.

Στήριξη Σπύρου σε κυβέρνηση

Αντιμνημονιακή μάχη έδωσαν στις σύντομες τοποθετήσεις τους απέναντι στην όχι και τόσο σύντομη του Σπύρου Σπύρου, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει πολιτικά την κυβέρνηση για την απομύζηση των μη εχόντων ελέω τρόικας... Η “μάχη” ξεκίνησε με το Γιώργο Καλούδη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την πρόθεση της περιφερειακής αρχής να μιλήσει μόνο ο Περιφερειάρχης (χωρίς πρόβλεψη από τον κανονισμό) και όχι οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων.

Ο Χρήστος Άνθης αποφάσισε να μην κλείσει τη θητεία του με αντιπαράθεση και άφησε την απόφαση στο νέο προεδρείο υπό το Ν. Μηλιώτη, ο οποίος και, παρά τις αντιρρήσεις μελών της δικής του παράταξης επειδή... ήθελαν να φύγουν, έδωσε για μία σύντομη τοποθέτηση το λόγο στην αντιπολίτευση.

Καλούδης, Γουλής και Γαλιατσάτος επιτέθηκαν κατά του Σπύρου για την εκτός θέματος επιχείρηση στήριξης της τρικομματικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για φτωχοποίηση του λαού και απόλυτη στήριξη αυτών των πολιτικών από την ηγεσία της Περιφέρειας και τον ίδιο τον περιφερειάρχη.

2013-01-14

corfuperss.gr